![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak rozwiązujecie sprawę poziomu dostępu (może to w ogóle ma inną nazwę...) przy skryptach logowania. Czyli czy tworzycie np. 3 poziomy (user, moderator, administrator) czy może tworzycie flagi binarne... Zastanawiam się jak to rozwiązać i czekam na propozycje. Będe wdzięczny wszelkie uwagi. -------------------- pozdrawiam, chfast
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Zastanawiam się jak to rozwiązać i czekam na propozycje. Mam propozycję, abyś zastanawiał się nad tym przy szklaneczce czegoś zimnego.
Jak dla mnie wszystko zalezy od tego, ilu użytkowników będzie, i jak dużo sekcji będzie "oprofilowanych". System który teraz buduję (skrypt logowania dałem do oceny tutaj) będzie się prawdopodobnie opierał zarówno na drabince hierarchii jak i tez na czyms w rodzaju np. "moderacja postów [tak/nie]". http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=1608 moze to pomoze (Seth - przepraszam za taka forme nie chcialem juz nabijac ilosci postow) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...ja zrobilem ostatnio system logowania wlasnie z podobnymi prawami.
Admin ma w bazie przydzielony nr 1 lub 2 czyli jest adminem, 3 - moderator, a 0 zwykly user, i rozwiazuje mniejwecej to tak: Kod if($i == 0) {
echo user; } elseif($i == 1) { echo admin1; } elseif($i == 2) { echo admin2; } elseif($i == 3) { echo moderator; } no i zawsze admin moze robic to co moderator Jesli kogos to zainteresowalo to: http://m-cz.net/test [ okres testowania ] -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
[php:1:fe0a24316b]<?php
/* pseudokod poziomy dostępu: 0 - Webamaster - może wszystko 1 - Administrator - może mniej - np. nie może zablokowac konta "0" 2 - Moderator - nie może kasować, blokowac żadnyuch kont, jedynie edytować/kasować posty 3 - zwykły user. */ define('wymagany', 1) // przykladowo $status = pobierz_status_z_bazy($user_id); if($status =< wymagany){ echo 'Dostęp przyznany'; } else { echo 'Dostęp zabroniony'; } ?>[/php:1:fe0a24316b] Chyba nie trzeba wyjaśniać? kicaj_: [php:1:fe0a24316b]<?php switch($i){ case '0': echo 'user'; break; case '1': echo 'admin1'; break; case '2': echo 'admin2'; break; case '3': echo 'moderator'; break; } ?>[/php:1:fe0a24316b] Chyba, że masz inne warunki niż "X == Y". Wtedy if(). Wydaje mi się, że switch() jest czytelniejsze. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:46 |