![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2003 Skąd: z łodzi Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem już od dłuższego czasu programistą freelancerem ciągle czegoś uczący się (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dlatego chciałbym stworzyć kolejne udogodnienie w pracy nad projektami. Dlatego liczę na pomoc w doradztwie jak stworzyć idealne środowisko pracy dla takiego jak ja mobilnego freelancera. Dotychczas pracowałem na zasadzie: tworzyłem na swoim VPSie subdomenę nad projektem i otwierałem edytor tekstowy (EditPad Pro - polecam) przez FTP i działałem na żywym organizmie. Korzystam ze względu na programy graficzne oraz przyzwyczajenie na Win7. Poniżej opisze jak chciałbym aby to działało. Prosiłbym o pomoc w opinii czy to ma sens oraz pomocy w doborze konfiguracji. Stanowisko pracy: Wszystkie tymczasowe zmiany próby i testy odbywały się na serwerze na którym programuje - windows. Czy istnieje możliwość utworzenia serwera Apache o podobnej konfiguracji co serwer aby testować na bieżąco lokalnie. Po wykonaniu i przetestowaniu funkcjonalności: Zatwierdzam lokalne zmiany, zapisując je w repozytorium. Czy skonfiguruje podobne ustawienia Apache na Windowsie i Ubuntu/Debianie Apache? Gdzie będą zapisywane zmiany między wersjami projektu? Czy lepiej będzie tworzyć projekt tymczasowy i publiczny na jednym zewnętrznym serwerze? Dziękuje z góry za pomoc i liczę porady od Was ekspertów w tym temacie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam czasu wyjaśnić ci wszystkich możliwości, ale GIT>SVN
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2013 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
od kiedy GIT jest lepszy od SVN?
przestudiuj artykuł: http://pl.wikipedia.org/wiki/Subversion oraz http://pl.wikipedia.org/wiki/Git_(oprogramowanie) Możesz też zapoznać się z ww artykułami w wersjach angielskiej lub dowolnej innej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega się pyta o SVN, więc chyba nie ma sensu rozmawiać o GIT?
Zasada prosta, 3 katalogi: trunk, tag W trunk jest bieżąca praca, najbardziej aktualna wersja W tag są wersje stabilne wdrażane na produkcji. Dodatkowo możesz tworzyć skrypty które będą wykonywane po określonych akcjach, np post-commit po każdej zmianie w trunk mógłby aktualizować źródła na dev |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
od kiedy GIT jest lepszy od SVN? O zawsze wiadomo (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Co do tematu to również polecam w tej kwestii GIT. Na lokalnej maszynie robisz sobie środowisko testowe, i zakładasz loklane repozytorium. Na VPS robisz sobie zdalne repozytorium w którym będziesz trzymał kod. Na lokalnej piszesz sobie, robisz commity, modyfikujesz, edytujesz. Jak uznasz że pracę możesz pokazać publicznie robisz push do zdalnego repozytorium. na VPS robisz sobie clone repozytorium. i uaktualniasz tylko jak wypchniesz zmiany. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 10:39 |