![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Stworzyłem sobie formularz który wyświetla dane użytkowników. Chcę by po zmianie w polach i naciśnięciu wyslij aktualizował wszystkie rekordy. Jak na razie aktualizuje ostatni rekord. Myślę że błąd robię w zapytaniu update. Prosze o pomoc.
Ten post edytował woxala123 14.08.2013, 09:33:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale kazde pole ma miec swoje unikalne NAME tudziez NAME tablicowe a nie ty kazdemu ID przypisujesz NAME ID. PRzeciez one sie nadpisuja co latwo mozesz zobaczyc robiac print_r($_POST);
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czyli coś takiego zrobić name=$name, email=$email WHERE id=%s
|
|
|
![]()
|
|
W formularzu pola mają miec unikalne nazwy dla kazdego rekordu albo zrob te pola jako tablice
name="id[]" itd |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem coś takiego $updateSQL = sprintf("UPDATE admin SET name='name[]' , email='email[]' WHERE id=%s",
a w formularzu <td><label for="name[]"></label> <input name="name[]" type="text" id="name[]" value="<?php echo $row_Recordset1['name']; ?>" size="15" maxlength="15"></td> <td><label for="email[]"></label> <input name="email[]" type="text" id="email[]" value="<?php echo $row_Recordset1['email']; ?>" size="15" maxlength="15"></td> </tr> <input name="id" type="hidden" id="id" value="<?php echo $row_Recordset1['id']; ?>"> Ale teraz to juz nic nie update |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor: Proszę się poprawić: http://sjp.pl/tudzie%C5%BC (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
@woxala123: Popraw swój formularz, tak by w każdym wierszu znajdowały się pola formularza o nazwie przykładowo aktualizacja[%ID%][%POLE%], gdzie %ID% (z bazy danych) oraz %pole% (email/nazwa) są zmienne. Następnie po przesłaniu formularza daj sobie print_r($_POST) jak już zauważył @nospor - będziesz wiedział jak obchodzić się z danymi. |
|
|
![]()
|
|
Cytat @nospor: Proszę się poprawić: http://sjp.pl/tudzie%C5%BC No przeciez dobrze napisalem.... no chyba ze patrzymy na dwa rozne wyrazy.'name[]' Przeciez ja ci to kazalem tylko w formie dawac a nie w zapytaniu..... zrobze wkoncu print_r($_POST); i zobacz jak obsluzyc dane po zmanie co ci kazalem zrobic. |
|
|
![]()
|
|
CZy napisac cos takiego
"UPDATE admin SET name=$name, email=$email WHERE id=$id" , W forularzu poprawiłem na <?php do { ?> <tr> <td><label for="id[]"></label> <input name="id[]" type="text" id="id[]" value="<?php echo $row_Recordset1['id']; ?>" size="15" maxlength="15"></td> <td><label for="name[]"></label> <input name="name[]" type="text" id="name[]" value="<?php echo $row_Recordset1['name']; ?>" size="15" maxlength="15"></td> <td><label for="email[]"></label> <input name="email[]" type="text" id="email[]" value="<?php echo $row_Recordset1['email']; ?>" size="15" maxlength="15"></td> </tr> <input name="id" type="hidden" id="id" value="<?php echo $row_Recordset1['id']; ?>"> <?php } while ($row_Recordset1 = mysql_fetch_assoc($Recordset1)); ?> I po print_r($_POST); nie aktualizuje pól tylko robią się puste |
|
|
![]()
|
|
Cytat I po print_r($_POST); nie aktualizuje pól tylko robią się puste (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif) Przy pomocy print_r($_POST); miales zobaczyc na wlasne oczy co idzie z forma a nie przy jego pomocy aktualizowac dane :/ Przenosze na przedszkole bo poziom twojej wiedzy jest na tym wlasnie poziomie |
|
|
![]()
|
|
W takim razie dobrze zdefiniowałem pola?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super. Wielkie dziękuje i dodaje Ciebie do moich guru php.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat @nospor: Proszę się poprawić: http://sjp.pl/tudzie%C5%BC No przeciez dobrze napisalem.... no chyba ze patrzymy na dwa rozne wyrazy.edit by nospor: no tak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 17:36 |