![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wiadomo .getElementsByClassName czy querySelectorAll zwracają nam coś co nazywa się [object NodeList].
Jak zabrać się za iterację czegoś takiego ? forEach() odpada więc standardowo for() ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Yep, I know that
![]() Zapomniałem o tym temacie bo problem już rozwiązałem. Pobieranie node z DOM jest dość częstym zabiegiem, a co za tym idzie iteracja po takim czymś powinna być jakoś uproszczona. Dla tablic mamy array.ForEach(function(el){ ... }); Tutaj to nie zadziała bo jak wspomniałem otrzymujemy [object NodeList] a nie [array]. Oczywiście gdybym poszukał wcześnie w Google zamiast zakładać temat znalazłbym takie rozwiązanie:
Potem zastanowiła mnie optymalność takiego rozwiązania. Wujek google znowu mi pomógł i znalazłem: http://jsperf.com/array-foreach-vs-for-loop Z tego jasno wynika, for() jest najlepszy technicznie. A forEach wygodny (zależy dla kogo). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 09:19 |