![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
postanowiłem poczytać trochę podstaw PHP/MySQL i już napotkałem błąd, z którym nie wiem jak sobie poradzić. Korzystam z tego poradnika. Mój formularz wygląda tak: Natomiast plik 'insert.php' tak jak w poradniku, czyli:
W momencie, gdy wypełniam formularz, klikam 'Wyślij!' wyskakują następujące błędy: Cytat Notice: Undefined index: first in C:\xampp\htdocs\nauka\insert.php on line 6 Notice: Undefined index: last in C:\xampp\htdocs\nauka\insert.php on line 7 Notice: Undefined index: phone in C:\xampp\htdocs\nauka\insert.php on line 8 Notice: Undefined index: mobile in C:\xampp\htdocs\nauka\insert.php on line 9 Notice: Undefined index: fax in C:\xampp\htdocs\nauka\insert.php on line 10 Notice: Undefined index: email in C:\xampp\htdocs\nauka\insert.php on line 11 Notice: Undefined index: web in C:\xampp\htdocs\nauka\insert.php on line 12 Jakieś porady? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 20 Dołączył: 12.12.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod wygląda dobrze, winna jest albo konfiguracja PHP albo jakieś białe znaki w kodzie HTML. W insert.php daj na początku
Kod print_r($_POST); i zobacz czy w ogóle odbiera jakieś dane z formularza -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po dodaniu
wyświetla się Cytat Array ( [first] => Radek [last] => Jakistam [phone] => 87263517 [mobile] => 2618264812 [fax] => 421678123789 [email] => dsadsasa@o2.pl [web] => google.pl ) Nic nie odbiera. Do bazy danych nic się nie dodaje. #edit Hm, teraz dziwnym przypadkiem żaden błąd się nie wyświetla, lecz zmienne nie są przekazywane do bazy danych. Ten post edytował Mades 3.08.2013, 16:30:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 20 Dołączył: 12.12.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób to tak i powiedz jaki wynik
Kod <?php
$username = "root"; $password = ""; $database = "nauka"; print_r($_POST); if( isset($_POST['first']) ) { $first = $_POST['first']; } //dalej wg przykładu $last = $_POST['last']; $phone = $_POST['phone']; $mobile = $_POST['mobile']; $fax = $_POST['fax']; $email = $_POST ['email']; $web = $_POST['web']; mysql_connect('localhost', $username, $password); @database_select_db($database) or die ("Nie ma takiej bazy danych!"); $query = "INSERT INTO contacts VALUES ('', '$first', '$last', '$phone', '$mobile', '$fax', '$email', '$web')"; mysql_query($query) or die("A MySQL error has occurred.<br />Your Query: " . $query. "<br /> Error: (" . mysql_errno() . ") " . mysql_error()); mysql_close(); ?> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wyświetla się
Cytat Array ( [first] => sadajdlkajdkl [last] => lkdj [phone] => lkadjlkjdlk [mobile] => jlkdjalksdj [fax] => lkjsdlk [email] => sjadljadjk [web] => asjdlk )
|
|
|
![]()
|
|
I do bazy nic się nie zapisuje? Swoją drogą stosuj zapytania w formie
Kod INSERT INTO table_name VALUES (value1,value2,value3,...); Kod INSERT INTO table_name (column1,column2,column3,...) VALUES (value1,value2,value3,...);
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 5 Dołączył: 12.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zrobiłem.
no chyba nie bardzo ![]() jeżeli byś zrobił, to wyglądało by tak :
|
|
|
![]()
|
|
Chodziło mi o to, że zrobiłem już tak, aby działało. Błędy nie występują, zmienne przekazywane są do bazy danych.
Wszystko jest OK. |
|
|
![]()
|
|
Na przyszłość możesz napisać dla potomnych co było rozwiązaniem twojego problemu...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wrzuciłem działający kod, mogą porównać
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:56 |