![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Byłem dosyć długo nieobecny na forum ale od początku zacząłem się uczyć PHP/MySQL. Zakupiłem książkę i przerabiam zawarty w niej kod. Przepisałem wszystko idealnie, praktycznie słowo w słowo i kod niestety mi nie działa :/ Sprawdzałem czy nie popełniłem jakiegoś błędu i nic. Sam również próbowałem zmieniać niektóre rzeczy(ostatnio też miałem problem z kodem ale poradziłem sobie) ale teraz niestety już nie mam pojęcia o co w tym wszystkim chodzi. Poprzez formularz mają być dodawane kawały do bazy danych. Poprzez konsole MySQL udaje mi się dodawać do bazy danych- poprzez formularz już niestety nie. Oto pliki:
form.html jokes.php
Czy ktoś wie lub ma jakiś pomysł dlaczego może to nie działać? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 6 Dołączył: 24.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze powiesz co nie dziala? Albo jaki jest blad? o ile je wyswietlasz...
P.S. Nie ma czegos takiego jak $_REQUES |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, to literówka... Chodzi o to, że nie zgłasza mi żadnego błędu i nie dodaje do bazy danych kawałów, które wpisuję w formularzu i chcę je dodać poprzez opcję "dodaj" w formularzu w pliku form.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 14 Dołączył: 27.03.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsza żecz jaka rzuca się w oczy
to:
nie powinno wyglądać tak ?
Ten post edytował SaMi 24.07.2013, 17:06:24 -------------------- Zapraszam na spływy kajakowe rzekami podlasia www.splywy-kajakiem.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 6 Dołączył: 24.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stripslashes_dep czy stripslashes_deep?
"' .$joketext . '" powinno byc raczej '".$joketext."' czyli najpierw apostrofy a pozniej cudzylowy duzo tych literowek ![]() |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem a jeśli chodzi o apostrofy to tak było w książce... Poprawiłem natomiast zgodnie z sugestiami i teraz w tych linijkach poprawionych wyrzuca bład:
Parse error: syntax error, unexpected '"' w pliku jokes.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 14 Dołączył: 27.03.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj pełną treść zwróconego błędu a nie tylko fragemnt.
Ten post edytował SaMi 24.07.2013, 17:19:45 -------------------- Zapraszam na spływy kajakowe rzekami podlasia www.splywy-kajakiem.pl
|
|
|
![]()
|
|
Parse error: syntax error, unexpected '"' in C:\xampp\htdocs\php\addjoke\jokes.php on line 58 gdzie 58 linijka odpowiada właśnie za poprawiony błąd z apostrofami i cudzysłowami.
|
|
|
![]()
|
|
pokaz jak to poprawiles
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Sorki moje niedopatrzenie bo jestem nauczony dawac zapytania w cudzyslowiach czyli miales dobrze
ja natomiast robie to tak
masz 2 dzialajace przyklady i zobacz czy dodaje Ci ten rekord edit bo juz usypiam:/ drugi przyklad jest prawidlowy i tak zrob i sprawdz Ten post edytował valkirek 24.07.2013, 22:00:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze jak byk gdzie jest błąd, a Ty się zastanawiasz...
|
|
|
![]()
|
|
Zadziałał ale przykład z :
czyli najpierw cudzysłów a potem apostrofa. Chyba już wiem czemu wcześniej mi to nie chciało zadziałać. Otóż rozchodzi się o atrybut action. Był tam podany pytajnik(zrobiłem tak, jak zostało to pokazane w książce). Nie kierowało do właściwego pliku bo gdzie właściwie miało kierować. Ale już dodaje do bazy danych także dziękuję za wyrozumiałość i pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:26 |