![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie w sumie z kategorii początkujących ale z drugiej strony to jest OOP i na pewno więcej tutaj ludzi zajmujących się tym tematem.
Mam taką sytuację. Jest strona www z podziałem na model, widok, kontroler. Mam podstronę galeria i teraz od strony administratora dodałem mechanizm wgrywania plików na server. w kontrolerze odpalam metodę z warstwy model np. uploadFile(). 1. Czytałem, że należy wszystkie informacje pobierane z formularza ($_FILE, $_POST) przekazywać w parametrach metody (np. uploadFile(array $file)). Tutaj moje pierwsze pytanie, bardzo proste ![]() 2. Gdzie należy walidować w takim razie $_FILE i $_POST? W kontrolerze czy modelu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad. 1. Bo wtedy wszystkie zalety płynące z rozdzielenia poszczególnych warstw aplikacji trafia szlag. Co z tego, że masz wgrywanie plików wydzielone do osobnego, niby niezależnego komponentu skoro możesz użyć go wyłącznie w jednej sytuacji (zależność na $_FILE['xxx'], której w żaden sposób nie można kontrolować).
Ad. 2. Kontroler nie powinien mieć żadnej wiedzy n/t formatu przetwarzanych danych, stąd nie ma możliwości sprawdzenia ich poprawności. Odpowiedź nasuwa się chyba sama... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad. 1. Bo wtedy wszystkie zalety płynące z rozdzielenia poszczególnych warstw aplikacji trafia szlag. Co z tego, że masz wgrywanie plików wydzielone do osobnego, niby niezależnego komponentu skoro możesz użyć go wyłącznie w jednej sytuacji (zależność na $_FILE['xxx'], której w żaden sposób nie można kontrolować). Ad. 2. Kontroler nie powinien mieć żadnej wiedzy n/t formatu przetwarzanych danych, stąd nie ma możliwości sprawdzenia ich poprawności. Odpowiedź nasuwa się chyba sama... No tak, brzmi to bardzo sensownie. Troszkę myślenia muszę włączyć ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:40 |