Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Duży plik z kodem
cim

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

czy dla działania (w sensie wydajnościowym) ma znaczenie czy kod znajduje się w jednym dużym pliku (przykładowo 400 KB czystego PHP), czy np. w dwóch lub większej liczbie mniejszych plików? Macie jakąś wiedzę na ten temat/wskazówki? Nie bardzo mam możliwość podzielenia tego pliku na kilka mniejszych i zrobienie testów wydajnościowych obu wariantów, stąd pytanie do Was.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
nospor

Grupa: Moderatorzy

Im wiekszy plik tym gorzej. Oczywiscie do pewnej rozsądnej granicy nie ma to znaczenia, ale 400kb kodu na jeden plik to chyba lekka przesada....
+Quote Post
Anonimowo

-----

Według zasady SOC, czyli podziału odpowiedzialności, jeden plik musi zawierać jedną klasą która robi jedną rzecz, jednakże tworzy się bootstrap'y które kolekcjonują wiele plików i łączą w jeden aby zminimalizować I/O.
+Quote Post
cim

-----

Witam,

dzięki za odpowiedzi, w takim razie trzeba będzie to przerobić, jak będzie chwila oddechu.

Pozdrawiam
+Quote Post
toffiak

-----

Sam testów nigdy nie robiłem ale dawno temu gdy pracowałem na Symfony 1.4 była tam możliwość utworzenia jednego pliku ze wszystkich plików dla Doctrine ( https://doctrine.readthedocs.org/en/latest/...erformance.html ). Działało to szybciej niż gdy gdy pliki nie były ze sobą połączone, różnica nie była duża kilkanaście procent dla całego projektu. Projekt wykorzystywał jednak więcej pamięci niż poprzednio.

W symfony 2.x pliki frameworka także są łączone ze sobą w jeden duży plik.
+Quote Post
adbacz

-----

Jeśli jest to plik, w którym ponad 85% klas (jeśli mówimy tu o obiektówce) albo kodu ogólnie jest używanego zawsze, to pozostaw to jednym pliku. Szybciej dla PHP jest załadowanie jednego większego pliku niż 50 mniejszych, z taką samą zawartością.

Lecz jeśli kod zawarty w tym pliku nie jest w pełni wykorzystywany za każdym razem gdy ładujesz te plik, to lepiej podzielić go na mniejsze.

Z doświadczenia wiem, że ładowanie klas do jednego pliku Cache, które sa używane zawsze zmniejsza czas wykonywania skryptów od kilkunastu do kilkudziesięciu procent nawet. Ale trzeba to robić z głową.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:45