![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki o to problemik mam nadzieje, że jest jakaś funkcja lub prosty sposób, żeby to zrobić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
o to co mi wychodzi po wyświetleniu print_r Kod Array ( [0] => aaaaaa [1] => [2] => [3] => bbbb [4] => cccccc [5] => ddddddd ) Index 1 i 2 są puste, więc przy użyciu funkcji array_filter usuwam zbędne rzeczy po ponownym print_r wychodzi tak Kod Array ( [0] => aaaaaa [3] => bbbb [4] => cccccc [5] => ddddddd ) Pytanie brzmi jaką funkcją, sposobem zrobić w ten sposób Kod Array ( [0] => aaaaaa [1] => bbbb [2] => cccccc [3] => ddddddd ) Odrazu piszę, że zawsze będzie to wyglądać losowa czyli może być i tak Kod Array ( [0] => aaaaaa [1] => [2] => [3] => [4] => [5] => bbbbb ) Kod Array ( [0] => aaaaaa [5] => bbbbb ) Z góry dziękuję za odpowiedź, każda pomoc będzie dla mnie ważna (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) no tak znalazłem array_values ehh (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) chyba nie da się poznać wszystkich funkcji na pamięć (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował barthez66 4.07.2013, 07:02:03 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Najprostszy sposób: Kod $test = Array ( 0 => 'aaaaaa', 1 => '', 2 => '', 3 => 'bbbb', 4 => 'cccccc', 5 => 'ddddddd', ); $newArray = array(); foreach($test as $key => $val) { if(strlen($val) >0 ) $newArray[] = $val; } var_dump($newArray); 2. Wywołuj var_export(), nie print_r() jak wklejasz kod do sprawdzenia - będzie go można użyć. 3. Nie musisz znać wszystkich funkcji do tablic. Ale zarówno do tablic jak i do stringów trzeba znac przynajmniej po 3-4 funkcje do: konwertowania (np. array_flip(), sort, slice() itp), wyciągania informacji (array_keys(), array_values() itp), porównywania (array_diff(), array_intersect() itp). Nie trzeba ich znać na pamięć, ale jak masz je gdzieś w głowie, wiesz, że istnieją, to bardzo ułatwi ci to życie. Z kolei znajomość na pamięć 20-30 funkcji do tablic spowoduje, że będziesz się czuł jak człowiek oświecony ! (IMG:style_emoticons/default/nerdsmiley.png) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 19:26 |