![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2013 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Kiedyś, kiedyś, bawiłem się w HTML. Minęło nieco czasu no i wziąłem się z naukę PHP. Dużo czytam i ćwiczę z książką oraz kursami. Jednak postanowiłem ostatnio sam stworzyć skrypt prostego kalkulatora (aby sprawdzić czy dam radę zastosować poprawnie funkcje i zmienne). Chyba się nawet udało :-) Napiszcie proszę co sądzicie o tym moim tworze. Wszelkie pochwały jak i krytyki mile widziane. Mam natomiast dwa pytanka, z którymi nie mogę sobie dać rady zamieszczone poniżej kodu. Proszę więc o pomoc i radę. PLIK kalkulator.html PLIK kalkulator.php
MOJE PYTANIA: 1. Jak ograniczyć aby wpisywać tylko liczby całkowite lub dziesiętne? Chodzi o to aby nie pozwolić na wpisanie dwóch przecinków lub dwóch kropek. 2. Jeśli są podane przecinki, jak zrobić aby poprawnie liczył razem z tym co jest po przecinkach? Ładnie mi liczy jeśli liczby są z kropkami np 3.42 + 2.14 = 5.56 Jednak gdy ktoś wpisze przecinki to: 3.42 + 2.14 = 5 - to zaokrągla. Settype nie działa zbytnio, chyba że źle go używam. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 25 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie da się tego ograniczyć za pomocą PHP natomiast da się sprawdzić czy dane są poprawne
2.
Ten post edytował widmo_91 22.06.2013, 16:10:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2013 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie działa str_replace.
Tego jeszcze nie znałem - ale zaraz poczyta dokładniej :-) A jak ogólnie oceniacie moje dzieło? Zastanawiam się czy można by było to stworzyć za pomocą switch (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście że można stworzyć z pomocą switch.
|
|
|
![]()
|
|
1. Nie da się tego ograniczyć za pomocą PHP natomiast da się sprawdzić czy dane są poprawne To mój preg_match jest błędny: (preg_match('@^[0-9.,]{1,}$@',$liczba'] (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Jeśli tak to dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 25 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest ,,błędny" mój też nie jest jakiś doskonały ale filtruję przypadki wpisania kilku znaków , lub .
Jest też wbudowana funkcja is_numeric ale musiałbyś przed sprawdzeniem poprawności liczby zamienić wszystkie przecinki na kropki za pomocą funkcji str_replace. Ten post edytował widmo_91 22.06.2013, 17:14:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:48 |