| --lisartur-- |
|
|
Goście |
Witam
Proszę o pomoc Mam taki skrypt banalny wykonuje plik json.php co 2 sek Jak mogę wstawic dane w tym skrypcie aby były przekazane do tego pliku json.php Dane pobierane z linku html http://mojastrona.com/?zmienna=123 I chodzi mi o tą zmienną żeby liczba 123 była przekaza do pliku json.php gdzie dalej może być wykorzystana Sprawdzałem funkcję $_GET['zmienna'] bezpośrenio wywołując ją w pliku json.php ale to nie działa Proszę o pomoc <script> var refreshId = setInterval(function() { $('#responsecontainer').fadeOut(0).load('json.php').fadeIn(0); }, 2000); </script> |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Zmienną musisz dopisać do wywołania skryptu json.php wtedy będzie możliwy jej odczyt wewnątrz tegoż pliku.
json.php?zmiennia=1234 |
|
|
|
| --lisartur-- |
|
|
Goście |
Ale w jaki sposób go dopisać żeby zmienna ta została pobran z linku w który kliknę
chodzi mi o to że na stronie mam taki link http://mojastrona.com/?zmienna=123 i teraz klikając w niego jak tę daną pobrać i przesłać do pliku json.php |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
- bindujesz zdarzenie click (sprawdź w dokumentacji jQuery)
- $(this).attr('href') A teraz do roboty. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
| --lisartur-- |
|
|
Goście |
Tylko moje zdarzenie nie polega na kliknięciu
<script> var refreshId = setInterval(function() { $('#responsecontainer').fadeOut(0).load('json.php').fadeIn(0); }, 2000); </script> a wykonywane jest co 2 sekundy Czy nie lepiej tę zmienną zapisać do bazy a potem odczytywać z pliku wykonywanym przez skrypt powyżej json.php? Czy lepiej ją przekazywać poprzez ajax-?php? Czy to bez znaczenia Wolałbym oczywiście przekazać ją poprzez ajax->php proszę o jakiś kawałek kodu który zadziała DZIĘKI |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
To w końcu masz linka, czy nie, bo już się zgubiłem.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Tylko moje zdarzenie nie polega na kliknięciu <script> var refreshId = setInterval(function() { $('#responsecontainer').fadeOut(0).load('json.php').fadeIn(0); }, 2000); </script> a wykonywane jest co 2 sekundy Czy nie lepiej tę zmienną zapisać do bazy a potem odczytywać z pliku wykonywanym przez skrypt powyżej json.php? Czy lepiej ją przekazywać poprzez ajax-?php? Czy to bez znaczenia Wolałbym oczywiście przekazać ją poprzez ajax->php proszę o jakiś kawałek kodu który zadziała DZIĘKI Najpierw Ty podaj jakiś kawałek kodu, który działa, bo przecież nie będziemy się domyślać o co Ci chodzi. |
|
|
|
| --lisartur-- |
|
|
Goście |
plik index.php
<html> <head> <script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.js"></script> <script> var refreshId = setInterval(function() { $('#responsecontainer').fadeOut(0).load('json.php').fadeIn(0); }, 2000); </script> </head> <body> <div id="responsecontainer"> </div> </body> plik json.php <?php $suma = $zmienna1 + $zmienna2; echo $suma; ?> link w przeglądarce wygląda tak http://mojastrona.com/?zmienna1=1234&zmienna2=5678 w pliku index.php jest div o id responsecontainer w którym wykonuje się co 2 sek kod z pliku json.php tylko teraz mam problem jak pobrać wartości z linku czyli zmienna1 i zmienna2 i użyć (przenieść) w pliku json.php do wykonania działania jeżelio w pliku json.php użyję funkcji $_GET['zmienna1'] to nie zadziała więc chyba musi być coś innego Dzięki za pomoc |
|
|
|
| --lisartur-- |
|
|
Goście |
Dałem radę sam (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) !! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
w pliku index.php <script> var refreshId = setInterval(function() { $('#responsecontainer').fadeOut(0).load('json.php', {'choices1':"<?php echo $_GET['marketid']; ?>"}).fadeIn(0); }, 2000); </script> w pliku json.php odczyt danej następuje przez $marketId = $_POST['choices1']; I DZIAŁA PIĘKNIE tak pisze tylko jak siękomuś przyda (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 02:17 |