![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Mam taką tabelę (nazwijmy ją 'zamowienia'): ID_klienta / item 1 jablko 1 sliwka 1 gruszka 2 gruszka 3 jablko 3 sliwka 4 gruszka 4 gruszka Chcę wyciągnąć z tej tabeli tylko takich klientów, którzy nie mają w swojej historii zamówień ani jednej gruszki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) jak to zrobić? select id_klienta from zamowienia group by id_klienta pytanie pewnie szokujaco proste, ale nie bylo mi do tej pory potrzebne takie zapytanie i niestety utknelam.. z gory dzieki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ten sposób widać o co chodzi, można oczywiście zapisać to prościej, np:
Ten post edytował pmir13 11.06.2013, 02:48:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to zrobić jeszcze prościej (bardziej intuicyjnie - dosłownie tłumacząc zdanie z polskiego)
Podaj mi dane klientów, których brak w zbiorze klientów, którzy zamówili gruszki... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@mmmmmmm:
Nie wiem czy to nie będzie wydajniejsze:
no i w takim przypadku masz faktycznie "których brak w zbiorze klientów". Należałoby sprawdzić empirycznie czy szybszy będzie NOT EXISTS czy NOT IN. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt - moja pomyłka. Miało byc NOT IN, a nie EXISTS
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mmmmmmm: Nie wiem czy to nie będzie wydajniejsze:
no i w takim przypadku masz faktycznie "których brak w zbiorze klientów". Należałoby sprawdzić empirycznie czy szybszy będzie NOT EXISTS czy NOT IN. Dzięki, to było bardzo pomocne. NOT IN lepiej się sprawdził. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:50 |