![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nurtuje mnie ostatnio fakt że wiele serwerów nie oferuje baz SQL, i wiele osób nie ma do takich baz dostępu. I w mojej niezmierzonej chęci pisania (programów a nie opowiadań) wpadłem na pomysł żeby stworzyć tekstową bazę obsługującą język SQL. Moje pierwotne założenia są takie:
Struktura bazy: |-Baza (jako katalog) : w nim plik opisujący tabele ```|-Tabela1 (jako katalog): w niej plik opisujący pola i ich właściwości (auto_increment, INT, itd...), pliki rekordów ``````|-Rekord1 (jako plik): zawartość pól opisanych w pliku właściwości tabeli \ ``````|-Rekord2 (jako plik): jak wyżej tylko nazwany inaczej / każdy rekord musiałby mieć inną nazwe (ID) ```````... ```|-Tabela2 (jako osobny katalog): i jak wyżej ```... |-Baza2 i tak dalej... Co wy na to? Ten post edytował Neotion 11.10.2004, 17:07:03 -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
workbench: nsapi | php 5.1.2 | mysql 5.0.18 | phpmyadmin 2.9 rc1 | zend studio 5.2.0 | apache/2.2.0 (linux/suse) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...Podobnie napisany jest MySQL, z tym, że bez plików *.TXT. Jeśli uda Ci się zrobić, żeby pliki tekstowe reagowały na zapytania SQL... To z pewnością pogratuluję
Ten post edytował Vertical 11.10.2004, 17:39:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, wydaje mi się to bezcelowe... Przeważnie na darmowych stronach trzyma się rzeczy mało skomplikowane. Jeśli ktoś sie decyduje na coś poważniejszego to wykup konta z bazą SQL nie jest dla niego dużym wydatkiem.
SQL to wygoda i szybkość. Pliki tekstowe tego nie oferują i nic tego nie zmieni. System, który chcesz napisać raczej wszystko spowolni jeszcze bardziej. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Vertical @ 2004-10-11 18:39:17) Jeśli uda Ci się zrobić, żeby pliki tekstowe reagowały na zapytania SQL... To z pewnością pogratuluję A czemu by nie? Wprawdzie funkcjonalnosc ma to dosc ograniczona, ale do wiekszosci zastosowan wystarczy. -------------------- WebHelp.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzebaby to tak zrobić by było całkowicie kompatybilne z SQL. A napisać dlatego że byłaby to alternatywa dla mySQL. Tylko że sam tego nie napiszę a zeev suraski mi raczej wiele nie pomoże..
Ten post edytował Neotion 14.10.2004, 11:51:49 -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
workbench: nsapi | php 5.1.2 | mysql 5.0.18 | phpmyadmin 2.9 rc1 | zend studio 5.2.0 | apache/2.2.0 (linux/suse) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szczerze mowiac kiedys tez sie nosilem z takim pomyslem ale postanowilem sobie dac spokój
dla mnie największym problemem było zdaje się odpowiednie parsowanie zapytań SQL - baza txtSQL na sf.net działa za pomocą parametrów przekazywanych w tablicach a nie za pomocą zapytania sqlowskiego w zasadzie coś takiego ciężko nazywać sqlem (sama nazwa - Structured Query Language). dlatego jeśli uda Ci się napisać odpowiedni parser i nieźle działajace bazy na plikach textowych to gratuluję. Oczywiście w pojedynkę można się pokusić tylko o podstawową funkcjonalność bo przecież nad prawdziwymi bazami pracują sztaby ludzi... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(rogrog @ 2004-10-19 22:50:35) baza txtSQL na sf.net działa za pomocą parametrów przekazywanych w tablicach a nie za pomocą zapytania sqlowskiego Sluszna uwaga. ;) Ale ten 'silnik' obsluguje zapytania SQLowe (chociaz rowniez ma sporo ograniczen). -------------------- WebHelp.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli na serwerze jest brak bazy SQL można użyć darmowej bazy FreeSQL
gdy uczyłem się php założyłem konto na friko i wykorzystywałem tą baze do nauki. -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Phi... Jak tylko PHP5 wejdzie na wiecej serverow, to takie rozwazania bedziecie mogli sobie szczesliwie odpuscic. SQLIte rozwiazuje jakiekolwiek problemy dotyczace skladowania danych gdy brak servera baz danych...
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
o ile oczywiście hostodawca zdecyduje się na udostępnienie SQLite, co wcale nie będzie (jak sądzę) standardem.
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DeyV: Czemu nie? Co moze stac na drodze?
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do pisanai silnika - sam napisałem część czegoś takiego prz y pomocy Bory. Całość ma zaimpletowany proste wybieranie przy pomocy sql oraz wyświetlanie. Nie jest to może coś specjalnego.. no i do tego od dłuższego czasu stoi
![]() -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat DeyV: Czemu nie? Co moze stac na drodze? Biznes? Dlaczego masz dać klientom coś, co a) ma podobne możliwości ![]() c) jest jednak wolniejsze jeśli możesz kazać zapłacić sobie za mysql albo pg dodatkową kasę, i mieć przynajmniej pewność, że nie będzie Ci to spowalniać maszyny? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Prześlij mi tą bazę splatch. może wykorzystam jako podstawę. Ale weźcie pod uwaę że SQLite działa na jednym pliku i to chba znacznie opóźnia działanie tej bazy no nnie?
-------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Neotion, nie musisz już myśleć o txtSQL. Ktoś dawno to zrobił za ciebie
![]() Właźcie tutaj: http://txtsql.sourceforge.net/ Oraz co nieco po PL: http://www.cms.rk.edu.pl/article-56.html Ten post edytował KeNio 28.11.2004, 13:59:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kenio szybki jesteś
![]() Co do parsowania zapytań.... czy nie mozna zrobić czegoś takiego:
? Taki sobie przykładowe zapytanie ![]() ![]() ![]() Ten post edytował Tiraeth 5.12.2004, 17:34:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:28 |