![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
załóżmy że: posiadam bardzo dobry (pojęcie względne, lecz w moim przekonaniu idealny) pomysł na stworzenie serwisu, który w mojej ocenie marketingowca ma 95% szanse powodzenia i na zarobienie sporej kwoty - nie w sposób jednorazowy a ciągły - mniejsza o to - kwot nie będę wymieniał bo i tak nie ma to sensu - załóżmy że tak jest. zakładamy dalej że: mogę zapewnić wsparcie prawne, marketingowe i pełną obsługę projektu oraz mam wspomnianą ideę, ale moja podstawowa znajomość projektowania stron i liźnięcie spory czas temu języka php nie pozwala mi na techniczne zrealizowanie projektu. Pytanie: W jaki sposób nawiązać współpracę z osobą, która będzie w stanie wykonać ten projekt zapewniając sobie współpracę z tą osobą oferując nawet po 50% zysków nie będąc przy tym wyje****m w kosmos w sensie (tak jak to polaczki potrafią) - poznałem pomysł więc zrealizuję go sam. Jeżeli ktoś jest w stanie sensownie wypowiedzieć się w temacie to zapraszam do dyskusji. Piotrek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zleć to firmie / osobie na konkretną kwotę podpisując przy tym umowę (np. o dzieło) i umowę o zachowaniu poufności na 1 000 000 PLN. Po co miałbyś się dzielić, skoro projekt ma aż taki potencjał?
A za "polaczka" powinieneś dostać w ryj (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
1. VasquPL, myślisz że kradzież pomysłów to domena "polaczków"? Następnym razem daruj sobie proszę takie określenia.
2. Przenoszę do odpowiedniego działu. Jeżeli faktycznie jesteś przekonany o potencjale zarobkowym Twojego pomysłu, to tak jak wspomniał Pyro, nie ma sensu bawić się w udziały procentowe. Po co dawać komuś procent, skoro nie ponosi (w Twojej ocenie) niemalże żadnego ryzyka? Zatrudnij programistę na etat (bo z Twojej wypowiedzi wnioskuję, iż będziesz musiał ciągle rozwijać kod) z odpowiednią klauzulą poufności. Wymagania odnośnie umiejętności możesz przedstawić bez szczegółowego opisywania swojego pomysłu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W mojej ocenie jak ktos proponuje udzial % to albo:
- nie jest przekonany o pozniejszym sukcesie serwisu i robi sobie w ten sposob finansowy dupochron, - jest przekonany o sukcesie, ale go nie stac na programiste/firme. Z Twojej wypowiedzi wynika, ze masz zaplecze prawne itp. wiec nie jestes przekonany co do sukcesu, robisz dupochron (taka moja prosta polaczkowa analiza tematu). Teraz meritum: nie bardzo rozumiem problem. Oferujesz np. 50% udzialu w zyskach i co? Tak na ladny usmiech ktos Ci to zrobi bez umowy? I tak musisz podpisac stosowna umowe (udzial w zyskach to tez wynagrodzenie), a skoro juz podpiszesz taka umowe, to mozesz smialo dolaczyc do niej klauzule o zachowaniu poufnosci. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Cytat mogę zapewnić wsparcie prawne Czemu nie poradziłeś się swojego prawnika, tylko pytasz na forum? Coś mi mówi że nie masz kasy i szukasz frajera (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze możesz się nauczyć programować.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zleć to firmie / osobie na konkretną kwotę podpisując przy tym umowę (np. o dzieło) i umowę o zachowaniu poufności na 1 000 000 PLN. Po co miałbyś się dzielić, skoro projekt ma aż taki potencjał? Słuszna i cenna uwaga. 1. VasquPL, myślisz że kradzież pomysłów to domena "polaczków"? Następnym razem daruj sobie proszę takie określenia. 2. Przenoszę do odpowiedniego działu. Jeżeli faktycznie jesteś przekonany o potencjale zarobkowym Twojego pomysłu, to tak jak wspomniał Pyro, nie ma sensu bawić się w udziały procentowe. Po co dawać komuś procent, skoro nie ponosi (w Twojej ocenie) niemalże żadnego ryzyka? Zatrudnij programistę na etat (bo z Twojej wypowiedzi wnioskuję, iż będziesz musiał ciągle rozwijać kod) z odpowiednią klauzulą poufności. Wymagania odnośnie umiejętności możesz przedstawić bez szczegółowego opisywania swojego pomysłu. W znacznej mierze tak. Nawet ostatnio w radiu wypowiadał się jakiś profesor ds. socjologii i powiedział idealnie trafione słowa, że w Polsce jest tak że porażka jednego jest sukcesem drugiego.. zastanówcie się nad tym i spróbujcie nie przyznać mi razji - nieważne - następnym razem sobie podaruje takie uwagi. Po co dawać komuś procent? Ano po to, że uważam, jak niewielu zresztą, że aby zarobić trzeba dać zarobić innym a nie wyzyskiwać więc jeżeli w projekcie biorą udział dwie osoby to wg. mnie najsprawiedliwszy podział to po 50% czyż nie? Szczerze powiedziawszy rozijanie kodu nie będzie bardzo duże, sporadyczne powiedziałbym więc nie jest sprawiedliwy takie układ, że ja daję pomysł, ktoś daje swoje umiejętności techniczne, ja później prowadzę cały biznes o druga osoba jedynie czuwa nad technicznym aspektem projektu - zwłaszcza że przy dobrej współpracy mogą wchodzić kwoty nawet 7 cyfrowe? W mojej ocenie jak ktos proponuje udzial % to albo: - nie jest przekonany o pozniejszym sukcesie serwisu i robi sobie w ten sposob finansowy dupochron, - jest przekonany o sukcesie, ale go nie stac na programiste/firme. Z Twojej wypowiedzi wynika, ze masz zaplecze prawne itp. wiec nie jestes przekonany co do sukcesu, robisz dupochron (taka moja prosta polaczkowa analiza tematu). Teraz meritum: nie bardzo rozumiem problem. Oferujesz np. 50% udzialu w zyskach i co? Tak na ladny usmiech ktos Ci to zrobi bez umowy? I tak musisz podpisac stosowna umowe (udzial w zyskach to tez wynagrodzenie), a skoro juz podpiszesz taka umowe, to mozesz smialo dolaczyc do niej klauzule o zachowaniu poufnosci. Twoja ocena jest słuszna. Ja należe do tej drugiej grupy, któa nie ma funduszu na inwestycję, stąd też oferuję 50% udziałów i właśnie o to mi chodzi aby nie była to umowa na ładne oczy tylko jakaś umowa. Wydaje mi się, żę najodpowiedniejsze byłoby założenie spółki cywilnej spisanie umowy i działaś razem jako firma - firma i tak będzie wymagana do projektu. Czemu nie poradziłeś się swojego prawnika, tylko pytasz na forum? Coś mi mówi że nie masz kasy i szukasz frajera (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Wspominając wcześniej o wsparciu prawniczym miałem na myśli wsparcie już samego projektu i tego by był legalny i zgodny z prawem gdyż wiąże się z przepływem powieżonych pieniędzy. Nie mam na chwilę obecną prawnika ds. konsumenckich. Widzisz.. użyłem celowo określenia "polaczki" żeby ustalić jacy ludzie tutaj siedzą i z kim warto rozmawiać a z kim nie - bo dlaczego zaraz frajera? Nie zastonowiłeś się nad tym, że mogę nie mieć funduszy na inwestycję i nie mieć możliwości technicznych do wykonania projektu więc mogę chcieć znaleźć kogoś do współpracy oferując 50% zysków? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie zastonowiłeś się nad tym, że mogę nie mieć funduszy na inwestycję i nie mieć możliwości technicznych do wykonania projektu więc mogę chcieć znaleźć kogoś do współpracy oferując 50% zysków? Lepszy wróbel w garści, niż gołąb na dachu. Inaczej mówiąc, programista woli wziąć 4 cyfrową kwotę za miesiąc pracy, niż 50% z kwoty, która może być 7 cyfrowa. edit:// Albo inaczej mówiąc. Załóżmy, że jestem na tym dobrym programistą, że spełniam Twoje wymagania. Czy przed zdradzeniem mi pomysłu, chcesz żebyśmy podpisali umowę, która zobowiązuje mnie do stworzenia tego projektu ? A jeśli w moim przekonaniu ten pomysł to niewypał, nie będę już miał możliwości się wycofać, tylko będę musiał brnąć w coś, co w mojej opinii jest stratą czasu ? Nie zrozum mnie źle - nie mówię, że Twój pomysł słaby, bo nic o nim nie wiem. Po prostu rozważam jedną z możliwości. Ten post edytował peter13135 30.05.2013, 22:18:25 |
|
|
![]()
|
|
Albo inaczej mówiąc. Załóżmy, że jestem na tym dobrym programistą, że spełniam Twoje wymagania. Czy przed zdradzeniem mi pomysłu, chcesz żebyśmy podpisali umowę, która zobowiązuje mnie do stworzenia tego projektu ? A jeśli w moim przekonaniu ten pomysł to niewypał, nie będę już miał możliwości się wycofać, tylko będę musiał brnąć w coś, co w mojej opinii jest stratą czasu ? No i właśnie o to chodzi.. Rozumiem Cię doskonale i nie biorę żadnej urazy do siebie, tym bardziej że zakładając ten temat wiedziałem, że będą różnego rodzaju zarzuty i dywagację.. Rozumiem dokładnie co masz na myśli i przyznaję, że zastanawiając się nad tematem stawiałem się również w skórze programisty w tej samej sytuacji o której wspominasz i nie wiedziałem jak to ugryźć.. Różnica w tym, że jestem przekonany, iż programista nie odrzuci tego tematu, tym bardziej, iż uważam że sam projekt jest prosty w wykonaniu (pod warunkiem, że ktoś umie programować (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) tzn... mówiąc prosty mam na myśli to że, nie jest on bardzo złożony i współzależny tak jak np. załóżmy, facebook czy allegro gdzie wiele funkcji jest zależnych od siebie.. Lepszy wróbel w garści, niż gołąb na dachu. Inaczej mówiąc, programista woli wziąć 4 cyfrową kwotę za miesiąc pracy, niż 50% z kwoty, która może być 7 cyfrowa. I to właśnie jest różnica pomiędzy byciem programistą a byciem biznesmenem. Ja wole być biznesmenem i myśleć jaki biznes zrobić, żeby stawać się coraz bardziej niezależnym co często wiąże się z ryzykiem wykonania pracy, która nie przyniesie korzyści, ale podejmując takie działania masz szanse na większy profit i dojście do czegoś więcej niż pewne 4 cyfry. - to taka luźna dywagacja. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
VasquPL, cytując Twoje własne słowa "Ja wole być biznesmenem (...) co często wiąże się z ryzykiem wykonania pracy, która nie przyniesie korzyści", wnioskuję że z wykonaniem nietrafionych inwestycji również (zwłaszcza że ryzyko znajduje się na poziomie 5%). Nie zrozum mnie źle, ale twierdzenia w stylu "najsprawiedliwszego podziału" nie mają tutaj racji bytu. Co jest niesprawiedliwego w uczciwym wynagrodzeniu na które programista się zgodził? Jeżeli projekt wypali, zawsze możesz dorzucić mu premię ;-).
Dążę do tego, iż może nieco przeszacowałeś te 95% szans. Jeżeli do zarobienia jest spora kwota, to przy niezłożonym programistycznie projekcie, wynagrodzenie dla programisty nie będzie wysokie. Jeżeli nie dysponujesz taką kwotą to zawsze możesz wziąć pożyczkę. Jeżeli, jak sam wspomniałeś, wolisz być biznesmenem, to dlaczego chcesz przyjąć rażąco niekorzystną dla Ciebie formę rozliczenia? Pytam poważnie, bo argumenty o niesprawiedliwym podziale do mnie absolutnie nie trafiają i z tego co widzę nie tylko do mnie. PS. To, że ktoś podpisał klauzulę nie znaczy, że musi realizować projekt. Może przecież zrezygnować, z tą różnicą, że grozi mu kara za "samodzielne" wdrożenie cudzego pomysłu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat posiadam bardzo dobry (pojęcie względne, lecz w moim przekonaniu idealny) pomysł na stworzenie serwisu Kolejny, znowu? Chciałbym, żeby za każdy taki temat i zdanie, płacili mi 10zł, nie musiałbym pracować. Cytat zwłaszcza że przy dobrej współpracy mogą wchodzić kwoty nawet 7 cyfrowe Oczywiście. Moim skromnym zdaniem nie ograniczaj się, od razu napisz, że zostaniesz najbogatszym człowiekiem świata. Cytat Różnica w tym, że jestem przekonany, iż programista nie odrzuci tego tematu, tym bardziej, iż uważam że sam projekt jest prosty w wykonaniu (pod warunkiem, że ktoś umie programować tzn... mówiąc prosty mam na myśli to że, nie jest on bardzo złożony i współzależny tak jak np. załóżmy, facebook czy allegro gdzie wiele funkcji jest zależnych od siebie.. Zaprzeczasz sam sobie. To w końcu jest prosty, czy jest złożony? Cytat I to właśnie jest różnica pomiędzy byciem programistą a byciem biznesmenem. Ja wole być biznesmenem Z tym byciem biznesmenem, to przekonujesz siebie czy Nas? Jeśli chcesz być traktowany poważnie, to traktuj tak tych z którymi rozmawiasz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kolejny, znowu? Chciałbym, żeby za każdy taki temat i zdanie, płacili mi 10zł, nie musiałbym pracować. E spokojnie, nawet jakby forum zbierało po 1zł za każdy taki tekst to można by zorganizować solidny zjazd forumowiczów i kawior (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Osobiście jako osobie, która pisze "genialne pomysły", nigdy nie wpadło mi do głowy żeby zrobić sobie taką samą stronę jak robię klientowi - bo szczerze to tak merytorycznie to to czy pomysł jest super czy kiepski mam w nosie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dla mnie liczy się żeby technicznie było zajebiste i żeby spełniało wszystkie funkcje jakich klient oczekuje, jak klientowi pomysł wypali to super bo mam fajny projekt w portfolio, nigdy jakoś nie jest dla mnie atrakcyjnym "udział w zyskach". A super pomysł czy jest super czy nie to pojęcie względne + pewne jest to że kilka osób gdzieś na świecie już i tak realizuje taki sam projekt. Pytanie tylko kto będzie pierwszy i kto będzie miał większy zasięg (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował Mackos 31.05.2013, 17:21:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydawało mi się, że w prawodawstwie polskim nie ma czegoś takiego jak kradzież pomysłów. Mógłbym dla przykładu zrobić sobie stronę, w której absolwenci studiów mogliby się odnaleźć po latach - i miałbym prawo to zrobić, mimo, że NaszaKlasa ma taką samą opcję - bo pomysł to tylko pomysł.
Cytat pewne jest to że kilka osób gdzieś na świecie już i tak realizuje taki sam projekt. Pytanie tylko kto będzie pierwszy i kto będzie miał większy zasięg myślę, że wygra ten projekt, z którego ludzie będą chcieli korzystać, a nie ten, który jest najlepszy (przykład Gadu-Gadu - kiepski jak barszcz komunikator, z którego każdy korzystał bo wszyscy inni korzystali). Tylko, żeby się dowiedzieć z czego chcą korzystać ludzie należałoby się chyba zorientować w rynku, w oczekiwaniach potencjalnych użytkowników, wypuścić jakąś próbną wersję, rozpromować to w jakiś sposób... nie wieszczę dużego powodzenia projektom, gdzie ludzie po piwnicach coś piszą i broń boże nie mówią o tym nikomu, żeby im ktoś nie podpierniczył pomysłu. Ten post edytował PrinceOfPersia 31.05.2013, 19:03:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (przykład Gadu-Gadu - kiepski jak barszcz komunikator, z którego każdy korzystał bo wszyscy inni korzystali PHP jest równie dobrym przykładem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh chyba wszyscy idą na swoje, bo wysyp pomysłów się zrobił. Jeszcze trochę i będzie trzeba specjalny dział założyć.
IMO jeśli podpisujesz umowę z firmą, to raczej nie musisz się bać, że ktoś Ci ten pomysł ukradnie. Gorzej jeśli z freelancerem. Ogólnie jednak w umowy o zachowanie poufności nie wierzę. Zawsze można to jakoś ominąć - np. zrobi to zaprzyjaźniony kolega niby na swoje konto itp., a dochodzić swoich racji przed sądem i tak nie będziesz, bo to raczej kategorie spraw, które sporo kosztują a wynik jest niepewny. Niemniej pomysł realizuj, bo jak go nie zaczniesz realizować, to i tak nic z niego nie będzie ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Freelancer pomysłu nie ukradnie bo i po co?
Aby dało się coś z nim zrobić trzeba mieć sporo kasy, a takiej freelancer mieć na 100% nie będzie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Heh chyba wszyscy idą na swoje Wakacje zaraz, dzieci się nudzą i piszą bzdury "mam pomysł na... prostą stronę, jak się rozkręci będzie dużo warta (min. kwoty 7cyfrowe, bo na 6 nie ma co patrzeć), programista się nie narobi, bo ja dbam o cały ten wielki biznes, jam pancio i mieć banana" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też mam pomysł na genialny projekt (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ogólnie to chodzi o optymalizację pracy podczas SEOwania strony, chodzi o to, żeby zintegrować się maksymalnie z programami do pozycjonowania i nie tworzyć tego samego projektu ręcznie x razy, sprawdzać gdzie stronę dodaliśmy, a gdzie jeszcze nie, marnując przy okazji swój czas. Nawet to powoli realizuję, ale to na swoje potrzeby. Może kiedyś wydam wersję dla ludzi, ale to jeszcze nie teraz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Niemniej pomysł realizuj, bo jak go nie zaczniesz realizować, to i tak nic z niego nie będzie ;-) I takie słowa pokrzepienia są dużo bardziej wartościowe niż wyzywanie od "dzieci ze złotymi pomysłami" Dzięki! Działam, działam w temacie... A panu !*! życzę wielu projektów i klepania w klawiaturkę do emerytury. PS. Ktoś wyżej wspomniał o braku wiary w umowę poufności - też w to nie wierzę z tych samych powodów. Pozdrawiam, PS2. temat do zamknięcia bo i widzę, że nie ma tu z kim porozmawiać - sami od górnie traktujący ludzi ludzie... |
|
|
![]()
|
|
Za to Ty na wstępie nazywając ludzi "Polaczkami", nikogo nie traktowałeś "z góry". Dlaczego nie odpowiedziałeś na moje pytania? Odnoszę wrażenie, że szukasz wyłącznie słów pokrzepienia, a nie zdroworozsądkowej krytyki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:26 |