![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak mogę edytować dane zawarte w checkboxie. tzn przy dodawaniu danych do mysql zaznaczam checkboxy i dodaje dane do mysql i jak chciał bym edytować potem dane to wczytuje formularz i dane z mysql do odpowiednich inputów
w taki sposób zaznaczam checkboxy w jaki sposób mogę dodawać nowe rekordy i usuwać tzn
mniej więcej o to mi chodzi |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 22 Dołączył: 11.04.2010 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mamy jakiś formularz HTML5:
W bazie MySQL pole na jednoznakowy int (wartość 0 albo 1) o nazwie np. "check" PHP:
Wróćmy do formularza:
Ten post edytował session 12.05.2013, 14:34:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za kod ale nie o to mi chodzi
napisałem na szybko taki kodzik
Raczej tu wszystko jest jasne checkbox 1 i 2 będą checked a 3 i 4 unchecked. chodzi mi o to że jeżeli zaznaczę checkbox gdzie $r = 3 to dodaje mi rekord do $b(tu oczywiście będzie mysql) ale jeżeli odznaczę checkbox gdzie $r = 2 a on występuje w $b to go usuwa z mysql |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 22 Dołączył: 11.04.2010 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może troche rozjaśniłem Ci sytuację (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Wybacz ale jestem chyba wyjątkowo głupi bo pomimo że rozumiem kod i znam funkcje w nim to nie wiem gdzie powinny być zapytania do mysql
|
|
|
![]()
|
|
Podaj przybliżony układ tabeli z MySQL w którym zapisujesz te checkboxy.
|
|
|
![]()
|
|
#zawody_konk_id#zawody_id#user_id#zawody_konkurencje_id
#1#8#1#10 raczej to jest jasne już zawody_konk_id = ID rekordu Auto Increment zawody_id = identyfikator zawodów user_id = identyfikator użytkownika zawody_konkurencje_id = identyfikator konkurencji (pobiera po id nazwę konkurencji) |
|
|
![]()
|
|
Po użyciu skryptu, który podałem wyżej otrzymujemy "czystą" tablice $b w której są tylko zaznaczone checkboxy, pobierzmy do tego dotychczasowe "zaznaczenia":
To teraz jeszcze dopisywanie nowych:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.09.2025 - 17:34 |