![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam formularz:
Następnie kod edycji:
I tutaj jest problem kiedy nie chcę aktualizować, któregoś z rekordów. Nie wybierając nic do aktualizacji jak zrobić aby pusta zmienna nie nadpisała nazwy faktury już istniejącej w bazie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzupełniaj na starcie formularz o aktualne wartości z bazy.
To jest lepsza metoda pod względem User experience. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak robię w przypadku zwykłych pól tekstowych jednak nie wiem jak to zrobić w przypadku uploadowania pliku. W końcu nazwa jest inna bo jest kodowana.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sory, nie zauważyłem, że to są pola do plików.
To nie pozostaje Ci nic innego jak sprawdzanie czy są to puste stringi.. po prostu |
|
|
![]()
|
|
Ja rozumiem. Sprawdzę czy mam pusty string i właśnie jeżeli on będzie pusty to mi nadpisze już istniejący rekord w bazie.
Tutaj nie wiem jak to rozwiązać, jeżeli $inv1_nazwa_zm jest pusta aby nie nadpisała czegoś co już w bazie istnieje. Ten post edytował gawcio90 10.04.2013, 15:18:02 |
|
|
![]()
|
|
Pobierz sobie na początku aktualne wartości.
I jeśli któreś jest puste to ustaw je na starą wartość |
|
|
![]()
|
|
Czyli pierwsze w formularzu pobrać wszystkie wartości, przekazać je jako hidden i później sprawdzać czy nowe wartości są równe "" jeśli tak to nadać im przekazaną wartość z hidden.
|
|
|
![]()
|
|
Może być tak, ale szkoda się bawić w przekazywanie przez hidden.
Pobierz je sobie w kodzie edycji na początku. |
|
|
![]()
|
|
To dobra metoda na wyciąganie takich danych? |
|
|
![]()
|
|
Nie.
Ale w tym przypadku to nie ma znaczenia bo tu w ogóle nic nie jest dobrą metodą (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) samo używanie mysql_query... PDO by było lepsze... No ale zrób, żeby Ci działało, potem upiększ to (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:30 |