|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2013 Skąd: Uniejów Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Mam pewien problem nie mogę dodać cyfry 0 do żadnego rekordu w bazie danych natomiast wyższe liczby już wchodzą co może być przyczyną? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%)
|
Może kolumna jest AUTO_INCREMENT-owana?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2013 Skąd: Uniejów Ostrzeżenie: (0%)
|
Używam kolumny VARCHAR lub TEXT.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeszcze raz, masz kolumnę np. "cena" - którą masz zapisaną jako varchar/lub tekst i próbujesz dodać zero do tego stringa, tak? - Możesz udostępnić kod w jaki sposób to robisz + zrzut tabeli, którą próbujesz uaktualnić.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dokładnie tak chcę dodać 0 do stringa.
Poniżej daję kod formularza.
A tutaj zrzut tabeli:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
No i gdzie w tym kodzie niby próbujesz dodać te 0?
Jeśli masz na myśli ten kawałek kodu: if(!empty($nazwa) and !empty($ostatni) and !empty($zolta) and !empty($czerwona) and !empty($info) and !empty($klub) and !empty($zdjecie)){ // sprawdzamy czy zostały wypełnione wszystkie pola $zapytanie = "INSERT INTO edycja_obronca SET nazwa='$nazwa', ostatni='$ostatni', zolta='$zolta', czerwona='$czerwona', info='$info', klub='$klub', zdjecie='$zdjecie'"; $wykonaj = dbquery ($zapytanie); // dodajemy rekord do bazy To po pierwsze: nigdzie tutaj nie dodajesz nic do stringa jak sugerujesz, a najzwyklej w swiecie próbujesz dodać nowy rekord z pewnymi wartosciami A po drugie, jesli to faktycznie to jest ten kod, to niby jakim cudem ma ci się coś dodac, skoro masz warunek if(!empty($nazwa) and !empty($ostatni) and !empty($zolta) and !empty($czerwona) and !empty($info) and !empty($klub) and !empty($zdjecie)){ // A przecież 0 jest "puste" i !empty(0) nigdy nie będzie prawdziwe a co zatym idzie nigdy nie dojdzie ci do INSERT. przenosze na przedszkole |
|
|
|
|
|
|
|
Więc jak to zmienić żebym mógł dodać to 0?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%)
|
Zacznij od znalezienia różnicy pomiędzy ZAKTUALIZOWANIEM rekordu, a DODANIEM nowego.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Przecież ci napisałem:
twoje warunki if(!empty($nazwa) and !empty($ostatni) and !empty($zolta) and !empty($czerwona) and !empty($info) and !empty($klub) and !empty($zdjecie)) nie są spelnione dla 0. Pomysł nad tym... |
|
|
|
|
|
|
|
Poradziłem sobie, dzięki za wskazanie przyczyny.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 22:15 |