![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Z tego względu, że z js jestem noga proszę o pomoc czy jest możliwość zrobienia tego czego chce.
Tutaj pokaże na czym będziemy bazować. ![]() Mamy tutaj prosty kalkulator. Po kliknięciu na liczbe powinna ona się dodać z prawej strony. Powinien uzupełnić się kurs. Po wpisaniu stawki powinno się przemnożyć i podać wygraną. Powinno też przy dodaniu więcej liczb przemnażać je. Moja prośba teraz do kogoś kto zna js czy by mi pomógł. Jakiś przykład może. Pozdrawiam. Ten post edytował nikestylex7 4.04.2013, 12:01:29 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jquery -> click event.
Kurs przechowujesz w dowolnym atrybucie, pobierasz go przez attr (ciągle jQuery). Do inputów wstawiasz wartości przez val(). I to chyba na tyle, samą kwestie liczenia chyba już dasz radę. Nie ma to nic wspólnego z Javą, popraw ten temat. Ten post edytował markonix 4.04.2013, 10:11:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A jak do tego zrobić żeby po tym jak już się raz kliknie to drugi usuwa to co się kliknęło czyli wraca do punktu wyjścia i tekst gdy bedzie puste to pole i napis na początku nie wybrałeś liczby?
Ten post edytował nikestylex7 4.04.2013, 12:10:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak do tego zrobić żeby po tym jak już się raz kliknie to drugi usuwa to co się kliknęło czyli wraca do punktu wyjścia i tekst gdy bedzie puste to pole i napis na początku nie wybrałeś liczby? Przyjacielu.... Pomagamy tutaj ludziom zaczynającym przygodę z php, a nie dostarczamy gotowych rozwiązań. Prosiłeś o przykład, więc dostałeś, ale gotowego rozwiązania nie oczekuj. Poproszę również o przetłumaczenie powyższego posta na język polski, gdyż chińskiego nie rozumiem ![]() Teraz pokaż, co Ty napisałeś. |
|
|
![]()
|
|
zmienia mi zawartość lecz gdy klikne jeden i dwa to ich nie dodaje tylko zmienia z 1 na 2
Ten post edytował nikestylex7 4.04.2013, 13:35:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja Ci polecam sposób z jQuery który krok po kroku Ci przedstawiłem - wyjdzie ładniejszy kod i bardziej odseparowany od HTML.
Co do Twojego problemu.
Pytaniem czemu k wynosi tyle ile "ile"? Odpowiedź chyba oczywista. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja Ci polecam sposób z jQuery który krok po kroku Ci przedstawiłem - wyjdzie ładniejszy kod i bardziej odseparowany od HTML. ooooooooooo przyjacielu!!!!! gdybyśmy się spotkali przy piwie nasza dyskusja nie miała by końca ![]() Ten post edytował bpskiba 4.04.2013, 17:18:52 |
|
|
![]()
|
|
markonix już dwie godziny siedzę i analizuje to co napisałeś szukam na internecie jakoś żeby zacząć i nic nie wiem jak mam się za to wziąć jednak to nie to samo co php. Mógłbyś jakoś pomóc?
na razie doszedlem do tego
niestety caly dzien siedze i nic nie rozumiem prosilbym o jakas baze przyklad ? skiba przerobiłem trochę Twój przykład to co miałem na myśli działa nie całkiem dobrze gdyż nie dodaje mi do siebie liczb. Zrobiłem za to podwójne kliknięcie usuwa daną liczbe.
Ten post edytował nikestylex7 4.04.2013, 18:08:28 |
|
|
![]()
|
|
Event klik przypnij to wszystkich divów a nie tylko do id="kurs1", ID może być jedno, a divów jest kilka.
Jeżeli masz już odebrany klik to pobierz wartość za pomocą $(this).attr('tu_nazwa_atrybutu'). Nazwa atrybutu dowolna ale poprawnie będzie nazwać np. "<div data-value="<?= tu wstawiasz liczbę z bazy jak się domyślam ?>"><?= tu znowu liczba ?></div> (można by się pokusić o pobieranie zawartości div'a a nie wartości atrybutu, ale ma to tę zaletę że liczba wyświetlana może w innym formacie np. z przecinkiem. Ten post edytował markonix 4.04.2013, 20:07:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
zrozumiałem ale nie wszystko wyszło mi coś takigo
licby chcialbym zeby mi z diva pobieralo |
|
|
![]()
|
|
Bezmyślnie kopiujesz kod, zero zrozumienia javasciriptu.
co to ma być? Ja Ci pokazałem jak przekazać z HTMLa (z PHP) do JavaScriptu. a Ty wklejasz kod HTML do argumentu funkcji attr. a to niby co? Skoro umiesz PHP to co to ma być ![]() Dałem to w echo bo myślałem, że ta tabelka generowana jest z bazy. Jeśli to sam HTML to warto o tym poinformować. Ten post edytował markonix 4.04.2013, 20:51:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
bardzo przepraszam dawno porzuciłem ten zawód ale chciałbym skończyć stronę którą kiedyś zacząłem. Z js jq jestem noga. Liczby mogą być z bazy w echo lub na sztywno z tym to sobie poradze lecz nie potrafie się odnaleźć aktualnie.
może ktoś byłby w stanie mi pomóc ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat markonix już dwie godziny siedzę i analizuje to co napisałeś szukam na internecie jakoś żeby zacząć i nic nie wiem jak mam się za to wziąć jednak to nie to samo co php. Cytat Z js jq jestem noga. to masz dwa wyjścia - albo pouczyć się JS i jQuery od samych podstaw. albo po prostu wynająć kogoś i zapłacić mu za zrobienie czegoś, czego nie jesteś w stanie sam zrobić. -------------------- |
|
|
-costad- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chętnie bym Ci pomógł bo mam ten sam problem ale też się nie znam możemy jedynie czekać na jakiś przykład może ktoś pomoże
|
|
|
--nikestylex7-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie wiem jak zmienić żeby zamiast zamieniać liczby czyli klikne 1 bedzie jeden klikne dwa bedzie dwa dodawał mi je 1+2 = 3
|
|
|
![]()
|
|
niby powinno dodawac i umieszczac w divie id w ale tak nie jest
co jest tutaj nie tak
wyswietla [object HTMLDivElement]3 gdzie 3 to ile a ten blad to zmienna ko no ale przeciez dobrze jest napisane Ten post edytował nikestylex7 5.04.2013, 17:39:07 |
|
|
![]()
|
|
niby powinno dodawac i umieszczac w divie id w ale tak nie jest co jest tutaj nie tak
wyswietla [object HTMLDivElement]3 gdzie 3 to ile a ten blad to zmienna ko no ale przeciez dobrze jest napisane Nie! Jest źle napisane. Musisz rozumieć czym jest obiekt i co to jest nnerHTML |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:40 |