|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Korzystam ze skryptu, który umożliwia upload plików na serwer i późniejsze ich pobieranie (taki prosty hosting plików)
Po wywołaniu linka w stylu: www.domena.pl/zxc rozpoczyna się pobieranie danego pliku (file_download.php), natomiast po wywołaniu www.domena.pl/zxc~i pojawia się strona tego pliku z różnymi informacjami na jego temat (share_file.php) Problem polega na tym, że chciałbym, aby było na odwrót, czyli po wywołaniu linka bez (~i) pojawiała się strona pliku, a po wywołaniu linka z ~i rozpoczynało się pobieranie. Mój plik .htaccess wygląda tak:
Zamianiłem to w ten sposób, że w przedostatniej regule zamieniłem file_download.php na share_file.php i teraz jest niby tak jak chciałem, Czyli po wywołaniu www.domena.pl/zxc jest strona informacyjna, zamiast pobierania, ale znowu drugi link www.domena.pl/zxc~i zamiast udostępnić pobieranie działa tak samo jak ten pierwszy. Tak wygląda mój aktualny .htaccess
Proszę o pomoc, dlaczego nie działa reguła z file_download.php, przy wywołaniu linka: www.domena.pl/zxc~i ? Ten post edytował maniek99 30.03.2013, 16:59:47 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 9 Dołączył: 30.12.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kod RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(.+)\~i$ RewriteRule ^(.*) file_download.php?u=$1 [QSA,L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !\.html$ RewriteRule ^(.*) share_file.php?u=$1 [QSA,L] Nie sprawdzalem, ale powinno dzialac. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Niestety nie działa, zamiast file_download.php ładuje się strona główna.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 9 Dołączył: 30.12.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
To moze podaj konkretny przyklad dla jakiego ma dzialac, bo sie lekko pogubilem.
|
|
|
|
|
|
|
|
Po prostu po wywołaniu linka domena.pl/asd~i ma się wykonywać file_download.php
|
|
|
|
|
|
|
|
domena.pl/asd~i ma się wykonywać file_download.php
Kod RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(.+)\~i$ RewriteRule .* file_download.php?u=$1 [QSD,L] To dziala tak: jezeli wchodzisz z dowolnego URI, ktore konczy sie na ~i to przekierowuje na file_download.php?u=<tutaj ten URI, bez ~i> |
|
|
|
|
|
|
|
Jednak, jak już wspomniałem to nie działa i przekierowywuje mnie na stronę główną.
Pewnie dlatego, że pominąłeś:
On musi znać nazwę pliku i katalogu, i powinno to wyglądać wg mnie tak:
Jednak jak dodaje te requesty to nic to nie zmienia i ciągle po wybraniu domena.pl/asd~i kieruje mnie na stronę główną. O co chodzi ? Ten post edytował maniek99 30.03.2013, 18:37:47 |
|
|
|
|
|
|
|
Skoro powinno wygladac tak, to czemu nie dziala? Nie, nie musi znac katalogu ani folderu. Po prostu dodaj &rw=1 i sprawdzaj czy istnieje, jezeli nie istnieje to rob przekierowanie, to zadziala na 100%.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sądzę, że musi, skoro by nie musiał to po co ten kod w wersji oryginalnej ?
Ogólnie wielkie dzięki za zaangażowanie, chętnie postawie DUŻE PIWO (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Z jakiegoś jednak powodu działa to:
ale to już nie działa:
czyli ten 3 reweitecond nie dziala, bo oryginał (który działa) ma: RewriteCond $1 !\.html$ (co to w ogóle znaczy? dla każdego 'czegoś' różnego od *.html?) a jak go zamieniam na RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(.+)\~i$ czyli link z ~i na końcu to już sobię z tym nie radzi. Nie qmam tego. Jeśli chcesz to mogę wysłać Ci na PW, dokładny link do strony gdzie to wszystko się dzieje...no i idziemy później na piwo (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Kod w wersji oryginalnej jest po to, ze gdy chcesz przejsc do /public/ masz to umozliwione, bez tego nie daloby rady, tak, jesli moge prosic to daj ten link. A widzisz, czyli sam znalazles rozwiazanie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 20:21 |