|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam mam problem. Otóż na mojej stronie na której jest skrypt rejestracji i logowania dodałem jeszcze skrypt z newsami. Wiadomo, trzeba się zalogować aby móc pisać newsy na stronę. Dodałem do mojej bazy danych kolumne o nazwie 'acces' i tam dałem tinyint default 0. Jeżeli jest 1 to znaczy, że ktoś jest administratorem strony, aby to zmienić trzeba wejść do bazy i zmienić to ręcznie. Tera tak: jeżeli ktoś się zarejestruje na stronie to automatycznie przydziela mu acces 0, więc jest zwykłym użytkownikiem. W pliku mam coś takiego:
To jest w pliku header gdzie jak ktoś się zaloguje to pokazuje mu że jest zalogowany jako:... A chciałbym dodać pod tym takie zapytanie sql: "jeśli acces =1 wtedy wyświetl link do mozliwosci pisania newsów w przeciwnym wypadku nie pokazuj nic" robiłem to na różne sposoby, ale ciągle nie działa. Mniej więcej tak:
Niby działa i pojawia się tylko napis "jestes adminem" , ale jak się wyloguje to ten napis tez jest;/ Nie wiem co jest grane |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%)
|
Najlepiej do zmiennej sesyjnej przypisz sobie id obecnie zalogowanego użytkownika i wykonaj sobie takie zapytanie:
W tym momencie masz do dyspozycji tablicę $userdata, która zawiera wszystkie dane zalogowanego usera. Teraz, aby sprawdzić czy user to admin wystarczy:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%)
|
bøád logiczny:
Jezli zapytanie nie zwroci rekordow, to po co mysql_num_rows?? i kto jest adminem?? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Niestety jak oba kody wkleiłem do mojego header to wyskakuje błąd :error in sql Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)
nie wiem w czym może być problem;/ @up niestety twój kod też nie pomógł. Pokazuje się ten napis, lecz widoczny jest on nawet jeżeli nie jestem zalogowany na żadne konto;/ Ten post edytował goukan 28.03.2013, 20:31:12 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie możliwe, musisz mieć kod pochrzaniony. Zapewne sesja cały czas istnieje, a Ty zakładasz że tak nie jest i stąd problem.
|
|
|
|
|
|
|
|
Po zalogowaniu użytkownika, przechodzi na stronę główną index.php w której jest include do header który wygląda oryginalnie tak:
Więc skoro ktoś się loguje i pokazuje się na górze "Jesteś zalogowany jako: ... " to znaczy, że sesja istnieje. W takim razie w czym może tkwić błąd w zwykłym przechwyceniu jednej danej z tabeli z bazy... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 3 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
A dałeś że po zalogowaniu wpisuje do $_SESSION['login'] login użytkownika?
|
|
|
|
|
|
|
|
Tak wyglada skrypt logowania Ten post edytował goukan 28.03.2013, 21:08:51 |
|
|
|
|
|
|
|
jak odbywa sie wylogowywanie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
Menu button:
Skrypt
Ok zrobiłem sam.. Rozwiązanie kompletne:
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 03:00 |