![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Staram sie stworzyc formularz ktory bedzie mial pare podstron, czyli na kazdej z nich po 5 pytan, lacznie okolo 35. I teraz planuje dodac je do bazy danych i glowny problem lezy w jaki sposob. Czy na kazda podstrone jedna tabela i jak je ze soba najlepiej polaczyc czyli w taki sposob polaczyc wszystkie dane tak aby odpowiadaly tylko do jednego uzytkownika ktory go bedzie wypelnial. Uzytkownik jest oczywiscie anonimowy. Macie jakies pomysly?
Ten post edytował ravenaot 9.03.2013, 15:13:26 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sposób I:
Dzielisz formularz na kilka bloków w których ładujesz odpowiednie pytania, a następnie wyświetlasz/ukrywasz odpowiednie bloki. W ostatnim bloku oprócz pytań dodajesz przycisk obsługujący cały formularz. Sposób II: Robisz kilka formularzy. Dane z każdego zapisujesz do zmiennych sesyjnych. W ostatnim formularzu zapisujesz dane ze zmiennych sesyjnych do bazy. Poniżej link do przykładu, który kiedyś tam pisałem w ramach nauki. Źródło mogę udostępnić, ale zaznaczam od razu, że cudów nie ma (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Przykład Ten post edytował kamil_lk 9.03.2013, 15:40:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 50 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
III sposób:
Robisz kilka formularzy. Dane z każdego zapisujesz do bazy danych (od razu po każdej części) z odpowiednim ID, które ustawiasz i pobierasz wcześniej (potem ID przechowujesz np. w sesji)... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) (w przypadku natychmiastowego zapisu do bazy, masz przynajmniej odpowiedzi na część pytań w wypadku gdy użytkownik nie skończy ankiety bo się znudzi np.) Ten post edytował StrefaPi 9.03.2013, 15:46:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kamil jezeli moglbys prosze udostepnij kod (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez zbędnych komentarzy proszę. Pisałem to kilka lat temu w ramach nauki. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
http://kamilgluchowski.cba.pl/cv/index.zip <-- skopiuj i wklej do przeglądarki Ten post edytował kamil_lk 9.03.2013, 16:12:54 |
|
|
![]()
|
|
Super, z tym mysle ze sobie juz poradze. Dzieki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, wydaje mi się najsensowniejszym rozwiązaniem sposób IV, czyli mając np 2 formularze, z jednego wysyłasz zmienne do drugiego i w tym drugim dajesz <input type="hidden"> o nazwie i wartości takiej jakie podał użytkownik na poprzedniej stronie.
|
|
|
![]()
|
|
hmm, wydaje mi się najsensowniejszym rozwiązaniem sposób IV, czyli mając np 2 formularze, z jednego wysyłasz zmienne do drugiego i w tym drugim dajesz <input type="hidden"> o nazwie i wartości takiej jakie podał użytkownik na poprzedniej stronie. Bez sensu. Lepiej już zastosować sposób I z wykorzystaniem jQuery. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie rozumiem, czemu według Ciebie jest to pomysł bez sensu, ale co kto lubi. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Sposób z jquery jest dobry, tylko trzeba ogarniać jquery. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat nie rozumiem, czemu według Ciebie jest to pomysł bez sensu Prosty przykład. Zaczyansz czytać książkę z 10 rozdziałami. Pierwszego dnia czytasz pierwszy rozdział. Drugiego dnia czytasz znowu pierwszy, żeby przejść do drugiego? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Przynajmniej w moim przekonaniu jest to bezsensowne. |
|
|
![]()
|
|
ja zrozumiałem że jest to formularz np rejestracyjny, który na raz się uzupełnia. Jeśli nie, to ajax też nic nie da, musi być mysql. Dobra, autor topicu wybierze sobie metodę i sam zrobi. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Panowanie mam jeszcze problem z pobraniem danych z bazy. Po uzupelnieniu metryki.php przechodzi mi do pytania.php w ktorym znajduje sie kod, do bazy ladnie dodaje ale nie w tym sęk. Mam problem z wyciagnieciem z bazy id ktore zostalo wlasnie wpisane do bazy danych. Pozniej zamieszczam kod, jakies pomysly co moge miec zle ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi Ci o wyciągnięcie ostatniego ID? http://php.net/manual/en/mysqli.insert-id.php
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o wyciagniecia tego 'id' aby przekazac je dalej w podstronach formularza(pytania.php, pytania2.php itd.) tak zeby odpowiedzi byly spojnie dodane do bazy danych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Doszedlem do takiego punktu, zwraca mi wartosc "Id dodanego rekordu: 0". Do bazy danych dodaje, ale nie zwraca mi zadnego id. W bazie danych mam ustawiona kolumne na auto-increment, jakies pomysly?
Ten post edytował ravenaot 11.03.2013, 22:15:58 |
|
|
![]()
|
|
a masz w tabeli kolumnę z kluczem AUTO_INCREMENT ?
|
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie, zeby nie zakladac nowego tematu to zadam pytanie tutaj. Staram sie zrobic walidacje, nic specjalnego, ale w formularzu mam ze po uzupelnieniu pol przechodzi do nastepnej strony, wiec jezeli umieszcze kod na tej ktora ma sie wczytac to wyswietli sie blad na niej a nie wczesniej. Tak wiec postanowilem zeby zmienic parametr
<form method="post" action="index.php"> na <form method="post" action="pytania_1_5.php"> Tyle ze cos mi to nie wychodzi, moglby ktos rzucic okiem? mecze sie nad tym juz 2 dzien.
Ten post edytował ravenaot 15.03.2013, 12:17:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 10:34 |