![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak nazwać to co chcę zrobic, dlatego nie wiem pod jakim pojęciem tego szukać.
Mam dwie tabele np. tabela firma id nazwa 1 - coca-cola 2 - pepsi-cola tabela branze firma branza 1 3 1 2 1 5 2 2 Tabeli firma nie bedę objaśniać, natomiast tabela branże odnosi się do tabeli 1. Kazda firma może być numerowo przypisana do wielu branż (pole firma to odnosnik do id w tabeli firma, a branza to id z jeszcze innej tabeli ale to juz mniej istotne). Jak widac na powyzszym przykladzie firma id 1 ma przypisane 3 branze. Jak powinno wyglądać zapytanie aby dane wyświetlić w np. takiej formie: rekord: array ( id = 1, nazwa = coca-cola, branze = array(3,2,5) ) lub cos podobnego? nie wiem jak to ugryzc? -------------------- d(^^)b
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dokładnie o to mi chodzi. Poradziłem sobie (choć połowicznie z GROUP_CONCAT), jeżeli ktoś przedstawi lepszy plan, chętnie zmienię
![]() -------------------- d(^^)b
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [...] jeżeli ktoś przedstawi lepszy plan, chętnie zmienię 1. GROUP_CONCAT zda się jedynie w przypadku gdy będziesz chciał pobrać ID branż. Jeżeli będziesz chciał pobrać firmy oraz id i nazwę branży do jakiej przynależą to rozwiązanie będzie do niczego.2. Jak już @Damonsson zauważył trzeba zrobić po prostu zwykłego JOINa, a następnie bawić się (dosyć prosto) w operacje z tablicami. 3. Oszczędź sobie masy czasu i skorzystaj z gotowego ORM-a (np. Doctrine), żeby nie bawić się każdorazowo w masochistyczne przetwarzanie wyników zwróconych przez PDO. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 19 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
3. Oszczędź sobie masy czasu i skorzystaj z gotowego ORM-a (np. Doctrine), żeby nie bawić się każdorazowo w masochistyczne przetwarzanie wyników zwróconych przez PDO. ORM nie zawsze jest wart zachodu zwłaszcza że to ciężkie kombajny. -------------------- Pomogłem ?? Kliknij pomógł :) || kallosz.pl
----------------------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:28 |