![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki kod:
i klasa:
Chcę jakoś dobrze skonstruować weryfikację. Np. czy pole nie jest puste, czy ma dobre znaki. Możecie jakoś podpowiedzieć (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ? // Jestem początkujący I w ogóle chciałbym się dowiedzieć, jak dobrze jakoś zbudować rejestracje/logowanie użytkownika, zarządzanie użytkownikami Ten post edytował Utilaft 3.03.2013, 18:10:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Walidacja to osobna klasa. Wysyłasz do niej dane np. POST + to jakie one mają być, sprawdzasz czy nie ma błędów i gotowe.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No to podobnie myślałem.
np. public function($var) { if(blabla) { return costam } } I takie coś? I jeszcze tak na marginesie, nie rozumiem stosowania return. O co w tym chodzi? Po co mi zwracana wartość, jak mogę to wykorzystać.? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat I jeszcze tak na marginesie, nie rozumiem stosowania return. O co w tym chodzi? Po co mi zwracana wartość, jak mogę to wykorzystać.? Skoro nie potrzebujesz, by Twoja funkcja coś zwracała, to nie zwracaj nic. Kiedyś może jednak będziesz potrzebował informacji od funkcji - po to właśnie jest RETURN
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrą praktyką jest trzymanie się tego, aby każda metoda coś zwracała, chociażby obiekt klasy $this, przez co możliwy jest method chaining, oczywiście nie zawsze jest sens.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:40 |