![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc.
Powiedzcie mi, oplaca sie teraz uczyc zenda jedynki? Dwojka jest swieza, oprocz dokumentacji malo o niej w necie. Zastanawiam sie, czy oplaca sie brac za jedynke. Jakie jest Wasze zdanie. Czy dobrym posunieciem bedzie przyswojenie jedynki? pozniej (wg mnie) migracja na dwojke powinna byc latwiejsza... ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
ZF1 i ZF2 to dwa całkowicie różne frameworki i jedyne co je łączy, to beznadziejna dokumentacja. Jeśli masz możliwość, to najlepiej poznaj oba fw, ponieważ dużo aplikacji jest napisanych w oparciu i ZF1 i tak szybko ich się nie przepisze.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie wiem, roznica pomiedzy mva a move jest spora.
Ja nigdy nie korzystalem z frameworku i mysle, ze jedynka bedzie prostsza, a jak juz w niej troche posiedze to bym zaczal przyswajac dwojke. Wiem, ze na gleboka wode najlepiej ![]() Zastanawialem sie nad innym frameworkiem, ale z tego co patrze, to ewidentnie kroluje Zend, a myslac nawet przyszlosciowo w kwestii pracy chociazby, to znajomosc Zenda nie zaszkodzi, a pomoc moze. Ciekawi mnie czy po wyjsciu dwojki jedynka bedzie w ogole w jakims stopniu rozwijana? Czy po prostu umrze smiercia natualna |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Now that Zend Framework 2.0 is released, is Zend Framework 1 is about to be end-of-lifed? Definitely not! We currently plan to fully support Zend Framework 1 until at least early 2014, including maintenance and security updates. Dokumentacja ZF2 jest do kitu, więcej można się dowiedzieć z blogów po chińsku. Ten post edytował Damonsson 11.02.2013, 14:28:41 |
|
|
![]()
|
|
kwestie dokumentacji tez zauwazylem.
Pierwsze zf1, jak go ogarne, bede probowal powoli jakos przenosic na dwojke, testowo oczywiscie. Dwojka z ta dokumentacja to za duzy burdel jak dla mnie na start. mysle, ze to dobre podejscie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego dwójka opiera się na service locatorze co oznacza że w sporej części możesz zapomnieć o podpowiadaniu składni w edytorach. Bez dobrej dokumentacji (a ta do dwójki jest tak marna że szkoda słów) ciężko się poruszać po projekcie. Coś gdzieś rejestruje jakieś usługi a ty sobie możesz co najwyżej zgadywać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pozostaje miec nadzieje, ze dokumentacja za jakis czas bedzie taka jak ma byc.
Poki co z jedynka nie mam problemu, na chwile obecna wszystko jasne i przejrzyste.. chociaz nie mam co mowic, bo to dopiero pierwsze kroki, pewnie problemow bedzie jeszcze cala masa. Powiedzcie mi, czy ta ksiazka http://helion.pl/ksiazki/zend-framework-od...ajda,zendfr.htm moze mi cos pomoc w nauce Zenda? Chodzi mi o to, ze moj angielski nie jest na 100% i nie chce czegos przegapic. A obawa moja jest taka, ze data wydania ksiazki to 2011-10-17 jak to sie ma do 1.12?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 11 Dołączył: 25.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Książka dobra na szybki start. Kupiłem ją kiedy miałem zrobić w ZF, a nie miałem czasu na dokładnie poznanie frameworka. Do poznania podstaw (poza modułami) się nadaje. Mi nieco pomogła przy pewnych kwestiach, choć z ważną częścią Zend'a (moduły) zostały pokazane na jednej stronie. Brak w książce "dobrych" lub "sprawdzonych" praktyk/rozwiązań. Reasumując na podstawie książki nie byłem w stanie zrobić większej rozbudowanej aplikacji, aczkowliek pomogła mi w niektórych aspektach
![]() |
|
|
![]()
|
|
A jak z kompatybilnoscia z 1.12? bo ksiazka wydana pod koniec 2011
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 11 Dołączył: 25.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dawno do niej nie zaglądałem. Ale raczej to co tam przedstawiono jest obecne w nowszej wersji i pod tym względem nie powinno być problemów.
|
|
|
![]()
|
|
Caly czas mam obiekcje na temat zf1 i zf2, ale kurde... zf2 to jak dla mnie straszny kombajn, a dokumentacja pozostawia wiele do zyczenia.
A zf1 chyba sie jeszcze oplaa przyswoic ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak to stało że zf1 zajmuje kilakrotnie więcej od zf2?
|
|
|
![]()
|
|
Bo cos co jest rozwijane dluzszy czas raczej zajmuje wiecej niz kilkutygodniowa nowosc
![]() Takie moje zdanie ![]() Temat cos umilkl a ja dalej nie dostalem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie ![]() Oplaca sie uczyc jedynki, czy od razu dwojka.. W ogole oplaca sie uczyc frameworku... mam metlik w glowie... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie jakbyś szukał pracy to w ogłoszeniach byłoby napisane "- Wymagana znajomość ZF2 (mile widziana również ZF1) - a ZF1 tylko dlatego, żebyś mógł ewentualnie poprawić coś w poprzednich serwisach opartych o pierwszą wersje frameworka. Ogólnie proponowałbym uderzyć bezpośrednio w ZF2.
|
|
|
![]()
|
|
Wiem, ze najlepiej to byloby nauczyc sie obydwoch. Przez to pytam, bo na temat dwojki malo info w internecie. Poczatkowo planowalem robic tak, zeby kombinowac w jedynce, a pozniej to co zrobie probowac przenosic na dwojke.. do jedynki mam o wiele wiecej materialow.
Tylko wlasnie, czy roznice pomiedzy jedynka a dwojka na to pozwola, zeby tak uczyc sie jednego i drugiego czy to mimo wszystko za wielka przepasc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się czy warto uczyć się Zenda dwójki już teraz, w tej chwili wygląda to źle i nie chodzi mi o dokumentację ale o wydajność. Według informacji znalezionych w necie zf2 wyraźnie odstaje od pozostałych frameworków Zend Framework 2 performance - Enrise, Benchmarking Proem vs Symfony2 vs Zf2. Czym jest to spowodowane ? Mam nadzieję że w późniejszy wersjach się to zmieni...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapodałeś benchmarki z przed roku i pół roku. Znajdź coś aktualniejszego.
-------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
A tak juz apropo dwojki. Gdzie moge miec blad?? Robie wszystko wg tutoriala (ten album) i jak ustawie kontroller Album jako default w configu Application to jest ok i wyswietla, a jak normalnie jest jako default Application i wpisze w url costam.localhost/album to wyswietla mi, ze nie znaleziono obiektu....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze mówiąc to nie dokopałem się do czegoś świeższego. Jednak jeden z nich dotyczy już finalnej wersji 2.0 a Zend nie chwali się że zwiększył wydajność w 2.1 a było by czym
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie benchmarki są równie ciekawe, co mało użyteczne. To się ma nijak do rzeczywistej aplikacji. W zasadzie trudno powiedzieć, co one tak naprawdę testują? Czy wynik takiego testu w jakikolwiek sposób przekłada się na prawdziwą aplikację? Możesz wykonać w obu frameworkach identyczne w wyglądzie i zachowaniu portale i przetestować je, a to i tak będzie mało, bo można przecież wykonać w każdym z nich identyczny dla końcowego użytkownika portal na 10 (20? 100?) różnych sposobów, i każdy da inne wyniki w benchmarkach. Wniosek taki z tego, że trzeba by zrobić w każdym frameworku identycznie wyglądającą i działającą aplikację napisaną tak, aby była maksymalnie zoptymalizowana i dopiero wóczas można by porónać, ile każdy z frameworków pozwala wyciągnąć w testach. A przecież żeby napisać taką zoptymalizowaną pod dany framework apkę, to trzeba bardzo dobrze znać każdy framework, zastosowane rozwiązania, biblioteki, język programowania sam w sobie itp. Oczywiście trzeba przyjąć, żę wszystkie testowane wersje operują na tej samej bazie danych. I z takich testów (przeprowadzonych na odpowiedniej liczbie testowanych projektów, powiedzmy, że minimum dziesięciu) można by dopiero wyciągąć jakieś w miarę sensowne wnioski...
Ten post edytował irmidjusz 7.03.2013, 00:40:55 -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:55 |