![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edit.
Sorry, z rozkojarzenia znowu pomylilem dzial... Czesc. Postanowilem... nie z wyboru ale bardziej z obowiazku zacza korzystac z Zenda. Siedze na OpenSuse 12.1 Wyszla dwojka wiec ok. Tylko mam jedno tottalnie laickie pytanie.. Jak zaczac (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Czytalem wg tutoriala ze strony zenda.. aplikacja szkieletowa, composer. Ale co jak i po co ? Co to w ogole jest ten composer. Sciagnalem NetBeansa z pluginem do z2. Stworzylem virtalke wg wytycznych, tworze projekt, wszystko ok, wybieram zipa z gita z aplikacja szkieletowa.. i problem zaczyna sie z composerem.
mozna bezposrednio sciagnac composer.phar. ale gdzie go umiescic.. i w ogole. Czy sam Zend2 gdzie trzeba instalowac? Wiem, pytania ponizej poziomu zero, ale zostalem postawiony troche pod sciana i staram sie cos zdzialac.. a mi nie wychodzi. Ten post edytował Wasper 6.02.2013, 13:45:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Note Another way to install the ZendSkeletonApplication is to use github. Go to https://github.com/zendframework/ZendSkeletonApplication and click the “Zip” button. This will download a file with a name like zendframework-ZendSkeletonApplication-zfrelease-2.0.0beta5-2-gc2c7315.zip or similar. Unzip this file into the directory where you keep all your vhosts and rename the resultant directory to zf2-tutorial. ZendSkeletonApplication is set up to use Composer (http://getcomposer.org) to resolve its dependencies. In this case, the dependency is Zend Framework 2 itself. To install Zend Framework 2 into our application we simply type: php composer.phar self-update php composer.phar install from the zf2-tutorial folder. This takes a while. You should see an output like: Installing dependencies from lock file - Installing zendframework/zendframework (dev-master) Cloning 18c8e223f070deb07c17543ed938b54542aa0ed8 Generating autoload files http://framework.zend.com/manual/2.0/en/us...pplication.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie musisz używać composera, możesz normalnie sobie kopiować foldery/pliki.
Skoro ściągnąłeś zipa ze skeletonem, to już wszystko masz. Composer jest fajny, jak korzystasz z jakichś modułów i chcesz być na bieżąco z aktualizacjami. Composer to program, który instalujesz, a uruchamiasz z cmd.exe będąc w folderze gdzie masz plik composer.json poleceniem bodajże composer install/upgrade. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok to rozwiazalem, a kontynuujac i myslalc juz bardziej pod katem projektow.
Jak globalnie zainstalowac Zend Framework 2 na serwerze (w moim przypadku na opensuse) a pozniej w projekcie korzystac z biblioteki serwerowej Co wtedy z calym composerem? Bo poki co utworzylem projekt przy pomocy composera, pozniej skonfigurowalem netBeans, ktory tez wymaga composera. A ja chcialbym postawic ZF2 na serwerze raz i aktualizowac go globalnie, a w projektach po prostu sie odnosic do /srv/ZF2/library.. czy gdziekolwiek to sie nie znajdzie. Zastosowal ktos takie cos? Mozecie mnie nakierowac, posze. Co gdzie, jakie zmiany i w ogole. Strasznie duzo nowych rzeczy z tym zendem i mam lekki metlik. pozdrawiam Wasp edit. po czesci sobie poradzilem wrzucilem paczke ZF2 do srv/ZF2/, zdefiniowalem ZF2_PATH na wirtualce, dodalem includy do php.ini i aplikacja szkieletowa sie ladnie uruchamia, ZF2-PATH sie ladnie wczytuje. Tylko idac o krok dalej, teraz mam problem z phpunitem, stworzylem wszystko wg manuala uzupelnilem metode o sciazke
wchodze do katalogu test, uruchamiam phpunit i mam
znalazlem katalog phpunit w /usr/share/php5/PEAR/PHPUnit/ tylko co z tego? Ten post edytował Wasper 8.02.2013, 16:08:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 06:52 |