![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Czy moglibyście mi powiedzieć czy da się zrobić licznik czasu, który startuje po kliknięciu przycisku i kończy się po określonym czasie, z tym, że wysyła informacje które już zaznaczyliśmy na stronce. Po krótce wyjaśnie do czego ma mi to służyć. Otóż napisałem skrypt do przeprowadzania testów. Użytkownik wybiera dany test, klika w przycisk "Rozpocznij test" i pokazuje mu się test. Narazie jest to test bez ograniczenia czasowego, jednak chciałbym zrobić tak, aby po kliknięciu "Rozpocznij test" włączył się licznik np 10 min. Jeśli użytkownik w ciągu tych 10 min odpowie powiedzmy na 10 z 15 pytań ( pytania mają forme: treść+4checkboxy) to te 10 pytań jest wysyłana i przetwarzana tak samo jak w przypadku naciśniecia przycisku "Zakończ test". Czy możecie mi doradzić jakiś technologii użyć i być może są jakieś materiały w internecie dotyczące tego problemu lub naprowadzić mnie jakoś jak to wykonać Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 17 Dołączył: 11.12.2010 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
* Robisz link 'Rozpocznij test'
* Na stronie, w której wyświetlasz test w sesji zapisujesz czas rozpoczęcia * Tworzysz licznik w javascripcie który odlicza 10min i po 10min np. zablokowywuje wszystkie checkboxy * Po kliknięciu przycisku 'Wyślij test' porównujesz czas rozpoczęcia testu (z sesji) z czasem aktualnym * Jeżeli czas jest większy niż 10min lub nie można odczytać czasu rozpoczęcia (user niecnie wyczyścił cookie w nadziej, że uda mu się oszustwo), to wiadomo * A jeżeli nie, to sprawdzasz test Ten post edytował zamper 4.02.2013, 20:59:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, a jak zrobić aby zdezaktywować wszystkie checkboxy.
W skrypcie mam zawsze cztery checkboxy i wyglądają one tak:
W funkcji JS wyłączam poleceniem: document.getElementById('check1').disabled=true; Jednakże polecenie to działa tylko do 1 pytania, czyli wyłączają się 4 pierwsze checkboxy przypisane do 1 pytania a reszta nadal jest edytowalna. Więc moje pytanie do Was: jak wyłączyć wszystkie checkboxy ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 17 Dołączył: 11.12.2010 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http:/www.jquery.com
$('#div_w_ktorym_jest_test > input[type="checkbox"]').atrr('disabled', true); Ten post edytował zamper 4.02.2013, 22:12:16 |
|
|
![]()
|
|
Polecenie w funkcji JS:
$('#okno > input[type="checkbox"]').atrr('disabled', true); Tak wygląda test:
Ten post edytował mokater 5.02.2013, 00:05:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oooo błagam popraw to tak się nie pisze!! Wywal echo miliard razy!
|
|
|
![]()
|
|
Czy wie ktoś może jak to zrobić ?
|
|
|
![]()
|
|
Użyj jQuery!
To polecenie blokuje wszystkie checkboxy: Kod $('#div_w_ktorym_jest_test > input[type="checkbox"]').atrr('disabled', true);
|
|
|
![]()
|
|
Spróbowałem ogólnie na początku zablokować te checkboxy w celu sprawdzenia czy to działa i bez skutko.
<script type="text/javascript"> $(document).ready(function() { $('#okno > input[type="checkbox"]').atrr('disabled', true); }); </script> |
|
|
![]()
|
|
#okno input[type="checkbox"]
Usuń > > oznacza, że coś jest bezpośrednio w czymś |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem tak już wcześniej i też nie działa.
Tak jak mówiłem jak na sztywno podam id checkboxa tak: $("#check2").attr('disabled',true), to blokuje jeden checkbox w 1 pytaniu. |
|
|
![]()
|
|
A spróbuj bez cudzysłowów (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
#okno input[type=checkbox] Zadziała na 100% |
|
|
![]()
|
|
$(#okno input[type=checkbox]).atrr('disabled', true);
Tak wyrzuca mi błąd w składni. Ten post edytował mokater 5.02.2013, 20:35:49 |
|
|
![]()
|
|
-.-
A gdzie masz apostrofy?! $('#okno input[type=checkbox]').atrr('disabled', true); |
|
|
![]()
|
|
Dalej nie blokuje :/
Edit: próbuje na różne sposoby - bez skutku Ten post edytował mokater 6.02.2013, 13:51:56 |
|
|
![]()
|
|
attr a nie atrr 0.o
|
|
|
![]()
|
|
Ok działa, teraz tylko dostosować odpowiednio.
Dzięki ! Hej, mam jeszcze jedno pytanie związane z tym tematem. Po upłynięciu czasu chciabym zmienić kolor checkboxów. Napisałem taki fragment kody w jQuery jednakże, nie działa: $('.oknoTestu input[type=checkbox]').attr('src', 'images/checkbox-red.png'); Czy wiecie może gdzie jest błąd ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
checkbox niema atrybutu src
|
|
|
![]()
|
|
Ok, mam klase do zmiany tła obrazka tylko jak ją zasosować w jQuery ?
.checkboxZmiana { background: transparent url('images/checkbox-green.png') 0 1px no-repeat; display:inline-block; } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:51 |