![]() |
![]() |
-Problem z formularzem- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam problem z zlokalizowaniem błędu z skrypcie. Mianowicie gdy wypełnię formularz i zatwierdzę dane, przekierowuje mnie na stronę lecz nie zmienia danych. Brak mi koncepcji od czego może to zależeć i co można by było dodać, zmienić aby edycja rekordu była możliwa. Najgorsze jest to iż żadnego błędu mi nie wyświetla, a dane z formularza nie zostają zapisane w tabeli bazy danych. Czy zrobiłem jakikolwiek błąd w samym zapytaniu?
Zdjęcia obrazujące mój problem: http://files.tinypic.pl/i/00273/llubtqv7prb6.jpg http://files.tinypic.pl/i/00273/dy43shrq6l1b.jpg Skrypt wysyłania danych z formularza
Formularz: wyświetla wszystko zgodnie z ilością kolumn w tabeli. Nie wysyła jednak danych wpisanych w formularzu. Skrypt pośredniczący w wyświetlaniu danych do formularza
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 25 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pierwszy raz widze takie coś: nie wiem co to wogule ma sprawdzac. Ten post edytował Ruch Radzionków 1.02.2013, 02:01:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Ruch Radzionków jeśli nie wiesz co zwraca ISSET i czemu to jest porównywane do TRUE, to może ty już lepiej nie pomagaj?
@gosc warunek na zapis rekordu dałeś: WHERE ID_lek='$_POST[id_lek]'" No a przecież ID przekazujesz w indeksie id a nie id_lek.... tak ma byc: WHERE ID_lek='$_POST[id]'" Kolejną sprawą jest to, że Ty w formularzu nie uzupełniasz tego pola z ID. Ono jest puste. ps: error_reporting(E_ALL ^ E_NOTICE); Ty weź wyświetlaj wszystkie błędy, bo tyle ich robisz, że głowa mała. Tak ma byc: error_reporting(E_ALL); |
|
|
![]()
|
Goście ![]() |
Poradziłem się co do zmian jednakże nadal nie przynosi żadnych efektów. Zmieniłem zapis w względem poprzednika, usunąłem niekonieczne powtórzenie session_start() oraz niepotrzebne metody GET oraz POST. Dodatkowo na wstępie do if zmieniłem [id] na [nazwa], oraz zapisałem zmienne na wstępie które zstępują metody wysyłania. Reszta bez zmian. Czy składnia zapytania do MySQL jest poprawna?
Skrypt logowania po zmianach
|
|
|
![]()
|
|
Pokaz cały kod, włącznie z formem.
pozatym: nie: '$lek]' a:'$lek' w jednym zapytaniu. |
|
|
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
1) Nie pooprawiłeś '$lek]'
2) Zrób print_r($_POST); po wysłaniu forma i pokaz co zawiera |
|
|
![]()
|
Goście ![]() |
Pomimo wklepania w każdej METODZIE POST w skrypcie wysyłania nie otrzymałem jakiegokolwiek komunikatu.
Skrypt wysyłania z formularza
|
|
|
![]()
|
|
Daj przed issetem... print_r($_POST); if (isset($_POST['nazwa'])==TRUE) { |
|
|
![]()
|
Goście ![]() |
Pojawiło się : Array ( )
|
|
|
![]()
|
|
Po wysłanoi forma masz Array()? Niemożliwe
|
|
|
![]()
|
Goście ![]() |
Sprawdziłem jeszcze raz i nie doprecyzowałem, array() pojawia się już po wejściu do formularza .
http://files.tinypic.pl/i/00273/5brsgt3w8vkl.jpg A po wpisaniu i wysłaniu komunkatu brak/ http://pics.tinypic.pl/i/00273/8iav32pc4kk6.jpg |
|
|
![]()
|
|
Kod updatujacy form to w jakim masz pliku? Bo ma to być w baza.php, bo tam przecież ślesz forma. A z opisu co tu dajesz wynika, że masz to zupełnie innym pliku
ps: wczesniej miales <form action="edytuj.php" method="post"> teraz masz <form action="baza.php" method="post"> No jesli kod co wrzuca do bazy jest w edytuj.php to nadal ma byc <form action="edytuj.php" method="post"> A to : <tr><a href="edytuj.php"style="background: blue; position: absolute; left: 300px;">Tak,edytuj</a></tr> nie ma byc linkiem, tylko ma być PRZYCISKIEM SUBMIT |
|
|
![]()
|
Goście ![]() |
Cały kod włącznie z formularzem znajduje się w jednym pliku. Nazywa się edytuj1.PHP , całą stronę mam skopiowana w poście #6. Skrypt strony edytuj1.PHP będzie przekierowywana do strony edytuj.PHP. Przekierowanie w sumicie robi się identycznie jak update?
|
|
|
![]()
|
Goście ![]() |
Poinstruowałem się zgodnie z poleceniami, wszystko funkcjonuje jak należy. Dziękuje za poświęcony czas.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 13:32 |