![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W następnym semestrze mam napisać projekt semestralny, ale niepokoi mnie jedna rzecz:
Kto będzie posiadał prawa do mojego programu? Ja, czy uczelnia? Jeżeli będę chciał spieniężyć mój projekt to co? Będę musiał dzielić się zyskami z Uniwersytetem? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty decydujesz ile ze swojego projektu przekażesz w ramach pracy dyplomowej. Nie masz obowiązku przekazywać całego programu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie chodzi o pracę dyplomową. Po prostu mamy taki przedmiot "Projekt Zespołowy" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Czy to coś zmienia? Ten post edytował sweter 25.01.2013, 20:11:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 2 Dołączył: 21.05.2011 Skąd: Localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak z ciekwości zapytam w czym będzie ten projekt stworzony i na jaki temat?
|
|
|
![]()
|
|
@adolek17:
W PHP naturalnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam kilka pomysłów. Najbardziej przypadły mi do gustu projekty: do zarządzania projektem (czyli web aplikacja, służąca do przeglądania repozytoriów, komunikacji między pracownikami, wymiany plików, przydział zadań) i pośrednik reklamowy (coś à la AdTaily). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 6 Dołączył: 22.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie martw się i tak nie tego nie sprzedaż (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
tak serio to przy naszych projektach zarabiając coś na Google Play uczelnia w ogóle w to nie ingerowała dla mnie to oczywiste. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Sweter, jakby ktoś się "uparł" to wykładowca może dochodzić współautorstwa, bo nijako ma wkład w ostateczny kształt projektu. Pytanie jak wielki był to wkład. Prawa autorskie masz naturalnie Ty, ale przy pracach dyplomowych Uczelnia ma pierwszeństwo do np. przedruku w określonym terminie. Nie sądzę, żeby te same przepisy dotyczy każdego projektu uczelnianego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na Politechnice Krakowskiej jest taki wpis na temat praw:
Cytat 1. Zagadnienia dot. praw majątkowych do prac dyplomowych oprócz Zarządzenia nr 3 Rektora Politechniki Krakowskiej z dn. 25 stycznia 2010 r. znak R.0201-7/10 w sprawie wprowadzenia Regulaminu ochrony i korzystania z własności intelektualnej na Politechnice Krakowskiej im. Tadeusza Kościuszki reguluje ustawa z dn. 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zmianami). Akty prawa wewnętrznego, jakim są zarządzenia Rektora muszą być zgodne z ustawą. 2. Jedynym właścicielem autorskich praw majątkowych do pracy dyplomowej jest student - autor pracy, a traci je tylko wówczas, gdy przeniesie te prawa w drodze umowy na inne osoby. 3. Student może przenieść prawa autorskie do innowacyjnego rozwiązania od momentu powstania rozwiązania, a więc niekoniecznie od momentu napisania pracy. Można te prawa przenieść wcześniej, przed napisaniem pracy. Poza tym zawsze możesz pokazać na zaliczenie jakiś mały % projektu, a z resztą robić co chcesz - tam już nikt nie ingeruje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 10:44 |