![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam obrazek 80x80 pikseli. Chciałbym, aby php, tuż po wygenerowaniu go (to możemy pominąć), zapisał na nim kilka rzeczy i dopiero wtedy zachował go na dysku.
Dokładniej to chcę, aby na obrazek 80x80 został naniesiony taki wzorek, lub taki obrazek, jak poniżej (jeden z dwóch): (IMG:http://cs.idysk.com/abc/1.gif) (IMG:http://cs.idysk.com/abc/2.gif) Proszę o pomoc w wykonaniu takiego skryptu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2003 Skąd: Londyn / UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoj problem rozwiaze napewno funkcja: imagecreatefromgif
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może po prostu jestem tępy, ale przeczytanie całej zawartości tego linka mi nie pomogło i nie dowiedziałem się jak nanieść GIF'a (z przeźroczystością) na JPG.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwarcie obrazka zapisanego w GIFie:
imagecreatefromgif" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Skopiowanie jednego obrazka na drugi: imagecopy" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Wrocław vs Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat( Chaos Zen napisał ) // Combine the images into a single output image. Some people // prefer to use the imagecopy() function, but more often than // not, it sometimes does not work. (could be a bug) .. po czym sugestia autora zeby uzywac imagecopymerge() |
|
|
![]()
|
|
No to OK. To teraz mam coś takiego:
Problem w tym, że to mi na stronie wyświetla pełno "krzaczków", a obrazka nie nakłada na miniaturkę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Wrocław vs Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a wysyłasz headery do przeglądarki, bo w twoim skrypcie nie zauważyłem?
Ten post edytował walker 22.09.2004, 12:46:35 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: K-ce Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: K-ce Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
Logo.png musi być przeźroczym obrazkiem
PS . Header .. na początku strony musi działać. Może nie masz Zainstalowanej biblioteki GD2 sprawdz to w pliki wpisz <? phpinfo(); ?> i tam powinno pisać jak nie ma nic o GD2 to nie zadziała chyby nie wiem co.. |
|
|
![]()
|
|
1) logo.png ma przeźroczyste wszystko oprócz oczywiście żądanego napisu i ramki
2) GD2 mam zarówno u siebie, jak i na drugim serwerze, na którym to sprawdzałem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że podany skrypt nie działa, jeśli zwracany jest nagłówek image/gif a obrazek generowany jest przez imagepng" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Obrazek "........./upload.php" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najki:
Najpierw na samym początku pliku wpisz: error_reporting(E_ALL); Później skomentuj wywołania funkcji header... Zobacz co się pokaże w przedlądarce... ale chodzi nie o obrazek na stronie, ale sam, bez niczego innego (u Ciebie to będzie chyba: upload.php) i powiedz co zobaczyłeś... |
|
|
![]()
|
|
zrob tak masz osobny plik ze skryptem do grafiki
a jeżeli chcesz wyśwetlić obrazek z wkomponowanmym innym obrazkiem wklej na stronie cos takiego.
wtedy przerob troszke ten skrypt co Ci dałem wyżęj... mls : mi działa, bez problemu Ten post edytował e4you 24.09.2004, 13:30:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:36 |