Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Odwołanie do elemetu w tablicy
lukas69

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej,
mam taki problem chcę zwrócić wartość elementu dla kolejnego id problem w tym że to zwraca mi aktualną wartość
$nastepny = (isset($drzewo[$idx+1])) ? $galaz['poziom'] : 1;

i za bardzo nie wiem jak to ugryść.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 10)
phpion

Grupa: Moderatorzy

Pokaż strukturę tablicy (print_r).
+Quote Post
lukas69

-----

Array ( [0] => Array ( [id] => 1 [0] => 1 [rodzic_id] => 0 [1] => 0 [nazwa] => Strona główna [2] => Strona główna [poziom] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 2 [0] => 2 [rodzic_id] => 0 [1] => 0 [nazwa] => Zarządzanie newsami [2] => Zarządzanie newsami [poziom] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 3 [0] => 3 [rodzic_id] => 2 [1] => 2 [nazwa] => Dodanie newsa [2] => Dodanie newsa [poziom] => 1 ) [3] => Array ( [id] => 4 [0] => 4 [rodzic_id] => 2 [1] => 2 [nazwa] => Edytowanie/ usuwanie newsów [2] => Edytowanie/ usuwanie newsów [poziom] => 1 ) [4] => Array ( [id] => 5 [0] => 5 [rodzic_id] => 0 [1] => 0 [nazwa] => Zarządzanie galerią [2] => Zarządzanie galerią [poziom] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 6 [0] => 6 [rodzic_id] => 5 [1] => 5 [nazwa] => Dodawanie grupy [2] => Dodawanie grupy [poziom] => 1 ) [6] => Array ( [id] => 8 [0] => 8 [rodzic_id] => 5 [1] => 5 [nazwa] => Dodawanie zdjęć [2] => Dodawanie zdjęć [poziom] => 1 ) [7] => Array ( [id] => 7 [0] => 7 [rodzic_id] => 0 [1] => 0 [nazwa] => Statystyki [2] => Statystyki [poziom] => 0 ) ) print_r($drzewo);

chcę to wykorzystać do menu zeby wiedzieć czy kolejny elemenet jest submenu czy też nie.
+Quote Post
nospor

Może pokaż cały kod jak to robisz, bo teraz przecież ewidentnie widać, że jesli isnieje kolejny $idx to ty i tak zwracasz aktualny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

ps: i używaj takich znaków jak: przecinek, kropka. Twóje zdania są nieczytelne. Szanuj innych czytelników.
+Quote Post
lukas69

-----

Oki, tutaj mam cały kod. Zmienna $drzewo tj. tablica którą wkleiłem wyżej. Głównie chodzi mi żeby zmienna $nastepny pokazywała wartość kolejnego elementu, po to żeby sprawdzić czy poziom jest większy, mniejszy czy taki sam, wtedy będę mógł ustalić czy dany poziom należy do submenu czy też nie.

Kod

<?php
                $poprzedni = 0;
                foreach ($drzewo as $idx=> $galaz) {
                 $nastepny = (isset($drzewo[$idx+1])) ? $galaz['poziom'] : 1;
                  if ($galaz['poziom'] == 0 ) {
                    echo '<li><a href="index.html"><i class="icon icon-home"></i> <span>'.$galaz['nazwa']. ' a'.$galaz['poziom'].' p'.$poprzedni.' n'.$nastepny.'</span></a></li>';
                  }else if ($galaz['poziom'] == 1 ) {
                    echo '<div style="margin-left : 10px;">'.$galaz['nazwa'].' '.$galaz['poziom']. ' '.$poprzedni. ' '.$nastepny.'</div>';
                  }

$poprzedni = $galaz['poziom'];
                }    
            ?>
+Quote Post
nospor

No to skoro chcesz wyświetlać następny to go wyświetlaj. A ty przecież zwracasz aktualny....$galaz jest wartoscią aktualną
+Quote Post
lukas69

-----

I tutaj właśnie mam problem jak go zwrócić w tym zapytaniu, aktualny się zwaraca od razu a następny ?
+Quote Post
nospor

Czasami naprawdę nie wiem jak należy reagować na takie coś... (IMG:http://i90.photobucket.com/albums/k245/Andrewr05/FACEPALM/facepalmxd.gif)

Przecież sam piszesz:
isset($drzewo[$idx+1])
na sprawdzenie czy jest następny. Tak więc Twój następny to: $drzewo[$idx+1] a nie $galaz.....
+Quote Post
lukas69

-----

Ok w takim razie jeśli to jest następny $drzewo[$idx+1] to jak zwrócić dla niego wartość z pola poziom ?
+Quote Post
nospor

Dokładnie tak samo jak to robiłeś dla $galaz.....

$drzewo[$idx+1]['poziom']
+Quote Post
lukas69

-----

Super dziękuje bardzo właśnie o to mi chodziło, teraz działa poprawnie:). Temat do zamknięcia
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:15