Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy przed zapisem rekordu do bazy zmniejszać ilość \n ?
adamantd

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Mam taki teoretyczny problem -zastanawiam się czy jest to dobre rozwiązanie. Mianowicie w momencie kiedy user wysyła wiadomość do innego usera i zapisuję tą wiadomość do bazy w momencie kiedy nawali tam np z 300 enterów rekord w phpmyadmin wygląda tak, że ma co najmniej 300 linijek. Czy powinienem usuwać te potencjalne znaki nowej lini jeśli będzie ich zbyt dużo? Np usuwać je gdy będzie więcej niż 3 pod rząd? Albo zamieniać je na <br /> przed zapisem? (wtedy wpis zajmie więcej miejsca ale rekord nie będzie zwiększał swojej wysokości) Czy po prostu nie przejmować się tym, że w takim przypadku jeden rekord będzie taki duży? Czy może zmniejszyć to wydajność?

poprawka -nie będzie miał wtedy 300 linijek tylko kilka (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ale jak Wy to rozwiązujecie z tymi enterami? zapisywać je w postaci \n lub \r czy zamieniać na <br />?

Ten post edytował adamantd 20.01.2013, 20:26:19
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Raph

-----

Jeśli, tak jak piszesz, użytkownik wysyła wiadomość do innego - czyli jest to coś na kształt poczty, ja bym nie majstrował przy treści wiadomości. Ale jeśli np. boisz się, że ktoś Tobie zawali bazę jedną wiadomością (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) , możesz wprowadzić po prostu limit wielkości pojedynczej wiadomości.

Co do zapisu tych znaków nowej linii - ja bym zapisał tak jak są - wyświetlić potem i tak można jak się chce.
+Quote Post
adamantd

-----

Mam ograniczenia chciałem się tylko dowiedzieć jak inni rozwiązują zapis znaków nowej lini do bazy, też zapisuję w każdym przypadku tak jak jest ale gdzieś wyczytałem, żeby zamieniać na br co wg mnie jest trochę głupie, bo przecież mogę to zrobić przy odczycie jeśli będę miał taką potrzebę. A przy okazji dowaliłoby mi to mega kupe roboty w całym serwisie. Dzięki
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 13:49