![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam skrypt który wyświetla jedną komórkę z bazy w zależności od tego który użytkownik jest zalogowany:
Pojawił się jednak taki problem, że gdy w bazie są dwie osoby o tym samym nazwisku, czasami skrypt się gubi i wyświetla nie tę zawartość rekokrdu UserTresc która jest do niego przypisana. Do sesji ładowana jest jeszcze zmienna imie. Czy mógłby mi to ktoś pomóc i napisać jak powinno wyglądać to WHERE nazwisko & imie ='$id' żeby to działało? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 4 Dołączył: 4.10.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
i potem po prostu w where dajesz:
Pewnie masz zaczętą sesję i tam przetrzymujesz imię - login ( domyślam się ) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I nie używaj już mysql tylko PDO. Ten post edytował Zielonkawy18 31.12.2012, 09:37:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko działa, dzięki ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja dodam że to co zostało tutaj przedstawione czyli podstawienie danych bezpośrednio z sesji do zapytania to wzorowy przykład na SQL Injection. Poczytaj o tym i zabezpiecz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dane przypisywane do sesji są wcześniej filtrowane, to nie ma co zabezpieczać.
Pamiętaj, że ktoś może mieć takie samo na imię i nazwisko. Powinieneś przypisywać unikalne ID dla każdego użytkownika |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 03:10 |