![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 1 Dołączył: 7.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, piszę klasę zliczającą zdobyte punkty i bramki druzyny na podstawie rozegranych meczy-> tworzac tabele ligowa.
Nie wiem czy ide dobra sciezka ale zaciagam mecze i je obrabiam w tablicy. Zaczynam od grupowania druzyn ktore maja tyle samo punktow natsepnie bramek strzelonych a potem straconych .... i wlasnie teraz pytanie.... Mamy grupe z jednakowa iloscia bramek strzelonych.... jak porównać te liczby i posortowac zainteresowane (w tym przypadku dwie druzyny) wg straconych bramek.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a baza danych jak wygląda? Najlepiej byłoby to załatwić dobrym zapytam do bazy danych (ORDER BY)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 1 Dołączył: 7.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Baza wyglada tak, że jest tabela z Drużynami i jest tabela z Meczami po zapytaniu sa laczone i jest tablica z wszystkimi meczami. Dalej zliczam punkty poszczególnych druzyn tak jak pisałem wyżej.Chciałem to zrobić w taki spsób aby nie edytowac tabeli i nie liczyc poszczególnych bramek tylko z automatu w locie tworzyć tabelę. Nie wiem czy to słuszna koncepcja.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 21.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystaj w zapytaniu klauzulę ORDER BY punkty,bramki_zdobyte,bramki_stracone*-1. W takim wypadku najpierw odbędzie się segregacja zgodnie z polem punkty, w przypadku takiej samej ilości punktów porównana zostanie liczba bramek strzelonych, później straconych*-1. -1 stąd, że im więcej bramek straconych - tym gorsza pozycja.
Ten post edytował mastermindssj2 25.12.2012, 18:03:00 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki bardzo za pomoc.... jest tylko jeden kłopot pisze to w ZF 1.12 i zapytanie wyglada tak ale po dodaniu do kolumny bramki_stracone *-1 sypie błędami Column not found: 1054 Unknown column 'goals_against*-1' .... jak to zapisać w ZF...
OKI sprawa jasna jeszcze raz thnx goals_against ASC Ten post edytował trylas 25.12.2012, 18:46:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 21.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj goals_against ASC
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:12 |