![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2002 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozostał mi tylko jeden problem dot. java scriptu.
Mianowicie mam 3 pola w formie: Chcaiłbym, żeby w pierwszym i drugim polu można było wpisać tylko litery (imię i nazwisko), czyli żeby scrypt java nie pozwalał na wpisanie czego innego. A co do trzeciego pola, to żeby możabyło wpisać tylko cyfty (z kropkami) i potem żeby scrypt sprawdzał, czy pole jest poprawnie wypełnione, czyli czy ktoś poprawnie wpisał date w formie: dd.mm.rrrr. Jężeli data byłaby wpisane inaczej, czyli źle, żeby wyskakiwał komunikac o niepoprawnym wpisaniu daty. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie lepiej zrobić to za pomocą wyrażeń regularnych? java script zawsze można oszukać, chociażby przez telneta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2002 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, zabardzo nie rozumiem o co ci chodzi. Tak mi kazano zrobić jak napisałem...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie pomyślałem, że ktoś może mieć wyłączony js i już nie sprawdzić poprawności formularza ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozna dlatego robic to podwojnie odciazajac serwer tym sposobem...
Przerob sobie to odpowiedno: |
|
|
![]()
|
|
Cha, to w taki sposób działa ten scrypt. No nieststy nie odpowiada mi to z tego względu, że przy poprawnym wypęłnieniu pola wyskakuje komunikat TRUE.
Miałem na myśli scrypt który powoduje, że w pole w ogóle nie da się wpisać cyfry, a nie sprawdza po wpisaniu, czy jest tam jakaś cyfra... Ten post edytował PcPablo 15.09.2004, 14:49:14 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(PcPablo @ 2004-09-15 00:18:54) No nieststy nie odpowiada mi to z tego względu, że przy poprawnym wypęłnieniu pola wyskakuje komunikat TRUE. To byl przykad dzialania funkcji - ktory trzeba dostosowac dla danych potrzeb... Cytat("PcPablo") Miałem na myśli scrypt który powoduje, że w pole w ogóle nie da się wpisać cyfry, a nie sprawdza po wpisaniu, czy jest tam jakaś cyfra... Zaciekawil mnie problem wiec postanowilem go rozwiazac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) :
Wystarczy wpisac odpowiedni zakres dopuszczalnych znakow w wyrazeniu regularnym i tyle (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
No super, dzięki! Działa wszystko dobrze!
Ten post edytował PcPablo 18.09.2004, 13:18:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:04 |