![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem, który po prostu przerasta moją jaźn. mam w kodzie php zmienną zdefiniowaną z elementu innej tablicy i owa zmienna raz zachowuje się jak tablica a przy innym rodzaju wywołania jak zwykły string. już tłumaczę - wyciągam z pliku xml-owego konkretne węzły biblioteką SimpleXML (wykorzystując ścieżki Xpath), nie będę wyjaśniał całego kodu tylko skupię się na fragmencie:
teraz tak: $content to dokument html, z którego wyciągam dane, $paths to zestaw ścieżek, no a $path to pojedyncza ścieżka (np. '//a'). to tłumaczę pro forma bo to działa. $data to skomplikowana tablica SimpleXML, zawierająca m. in. dane mnie interesujące, fragment tego wygląda tak:
i teraz coś czego nie rozumiem, echo '<td>'.$data[$i].'</td>'; drukuje mi co innego (to co zażądałem ścieżką xpath), natomiast wydrukowanie TEJ SAMEJ zmiennej print_r daje mi taką rozbudowaną tablicę, to samo z co innego, czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Ten post edytował mikolajjj 14.12.2012, 18:04:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powodem może być to, że nie rzutujesz na string tego, co próbujesz wyciągnąć z pojedynczej gałęzi xml.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie wydaje mi się, że poprawnie wyciąga bo to 'echo '<td>'.$data[$i].'</td>';' wywala mi tą daną, którą chce (i tutaj nie ma informacji, że to jest tablica, tylko wywala mi ładny string), a z kolei wywołanie 'print_r($data[$i]);' drukuje mi tą rozbudowaną tablicę.
pomijając wszystko inne, specyfikę simplexml itd, to to jest nie logiczne, bo dokładnie ta sama zmienna ($data[$i]) zachowuje się raz tak raz tak. jest to o tyle uciążliwe, że chciałbym sobie te dane uporządkować do nowej tablicy, a nie mogę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:36 |