Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Co po technikum ?
Szymciosek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
tak jak w temacie, czy jest możliwość znalezienia pracy po technikum ? Jestem w maturalnej już klasie technikum na profilu technik informatyk. Czy po skończeniu, zdaniu matury, zdaniu egzaminu zawodowego mam szansę na znalezienie pracy w zawodzie + pójście na zaoczne studia ?

Jeśli chodzi o umiejętności, to praca z komputerem nie sprawia mi problemu, różnego typu programy zaczynając od prostego notatnika, poprzez word'a na photoshopie kończąc nie sprawiają mi problemu.

Znam php, html, css, actionscript 3.0, flash na poziomie podstawowym (chciałem napisać średnim, ale nie wiem czy są jakieś konkretne wymagania na taki poziom ?)
Jak już pisałem, programów też kilka umiem obsłużyć.
Budowa komputera jest mi znana, wymiana podzespołów, diagnoza problemu, naprawa sprzętu/systemu itd...

Co wy - starsi - sądzicie na ten temat ?
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
d3ut3r

-----

Umiejętność obsługi programu, to nie to samo co potrafić go wykorzystać np. bez odrobiny poczucia estetyki nie zrobisz dobrego layoutu choćbyś znał na pamięć wszystkie opcje Photoshopa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .

Na forum co jakiś czas pojawia się temat o tym, czy warto robić liceum/technikum iść na studia itd. Poszukaj w Hydepark na pewno takie tematy znajdziesz. Trzeba pamiętać, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) skup się na jednej technologii i opanuj ją do poziomu wymaganego przez pracodawców, wówczas z pracą nie będziesz miał raczej problemu.

W Polsce system edukacji nie zapewni Ci całej potrzebnej wiedzy, ciągle będziesz musiał uczyć się sam, podstawą jest tutaj język Angielski raczej nie pomylę się pisząc, że najbardziej wartościowe materiały znajdziesz szybko w tym właśnie języku. Co oczywiście nie oznacza że powinieneś rezygnować ze zdobycia wykształcenia, coraz częściej wymaga się od kandydatów wykształcenia wyższego.

Odpowiadając wprost na twoje pytanie, po technikum masz szansę na znalezienie pracy, ale nie wystarczą tylko podstawowe umiejętności musisz przez ten czas popracować w jakimś kierunku sam by później móc w CV wpisać co faktycznie potrafisz.
+Quote Post
Szymciosek

-----

Co masz na myśli, że muszę popracować sam w jakimś kierunku ? Czyli wypadałoby się gdzieś zatrudnić żeby chociaż móc wpisać, że pracowałem w firmie XYZ przez 2 miesiące, odbyłem praktykę/staż w takiej i takiej firmie itd ?
Czy chodzi Ci o konkretny kierunek ? Typu np programista php przez pół roku w danej firmie ? To pewnie byłoby lepsze.

Domyślam się, że jak ktoś mówi, że zna się na wszystkim, to oznacza, że nie zna się tak naprawdę na niczym... ja tylko napisałem, że znam podstawy takich programów i wiem jak je wykorzystać, ogólnie to stawiam chyba na php i coś w kierunku stron, serwerów, aplikacji itd.

Ten post edytował Szymciosek 19.11.2012, 20:15:45
+Quote Post
!*!

-----

Jak chcesz pracować u kogoś musisz udowodnić co potrafisz, jak chcesz pracować na siebie musisz pokazać ze jesteś lepszy.
Jak chcesz udowodnić pracodawcy cokolwiek po skończeniu szkoły?
+Quote Post
Szymciosek

-----

No właśnie jak ? Doświadczenie mam tylko takie, że odbyłem praktykę/staż w firmie w ramach szkoły oraz 2x 1mc pracy przy komputerze na poczcie...
Tak to sam się uczyłem, co raczej dla większości pracodawców nic nie oznacza...
+Quote Post
!*!

-----

A czego Cie ten staż w ramach szkoły nauczył, w jakiej firmie to było i co tam robiłeś?
Zdobywaj doświadczenie, przez kursy, staże, może jakimś fartem ktoś Cie weźmie na ... właśnie trudno określić na co, bo "znam php" to za mało. Dopracuj swoje CV, rozsyłaj maile i przy odmowach poproś o uzasadnienie, jak wysyłasz ofertę na kodera PHP, to dołącz próbki kodu.

Prawda jest taka że temat był już wałkowany, a poza tym takich jak Ty są setki, więc postaw się na miejscu pracodawcy.

Aha i pracuj czy czymkolwiek, jest dużo ogłoszeń w necie, zbieraj referencje (w PL są mało warte, ale od przybytku głowa nie boli, szczególnie że raz na milion padnie pytanie czy masz doświadczenie w podobnych projektach).

Ten post edytował !*! 19.11.2012, 20:38:23
+Quote Post
Szymciosek

-----

Czyli ogólnie dobrze byłoby robić (zbierać) zlecenia ? Uczyć się na bieżąco i cały czas.
Domyślam się, że też początki nie są łatwe i 4000zł nie wyciągnę (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ba marzenia (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
KKzone

-----

Jeśli chodzi ci tylko o te 4 tys to sobie daruj. Ja osobiście nie obraził bym się za najniższą krajowa wiedzac ze bym miał z tego jakies perspektywy czy spore doświadczenie na przyszłosc.
+Quote Post
Szymciosek

-----

Z mojej wypowiedzi mogłeś właśnie to wywnioskować, szczególnie koniec BA MARZENIA, domyślam się, że nie ma kokosów na początku, żeby to osiągnąć trzeba mieć czym się "sprzedać" czyt. doświadczenie itd.
+Quote Post
KKzone

-----

Doświadczenie to podstawa i portfolio!
+Quote Post
Szymciosek

-----

A doświadczenie skąd weźmiesz ? Z pracy pewnie tylko ? Chyba, że w jakimś stopniu Doświadczenie = Portfolio
+Quote Post
KKzone

-----

Lepiej mieć jakies projekty na lewo zrobione niz niemieć nic. Pracodawce interesuje co umiesz co zrobiłeś dotąd, a puste rece nic nie dadzą(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
lordnitos

-----

To ja odpowiem mam nadzieję, krótko i na temat...

Jak w każdym zawodzie, największą rolę gra doświadczenie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
pyro

-----

A tak nawiasem, bo akurat kwejka przejrzałem:

(IMG:http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2012/11/ae52f045ec0b30924891bc594beaeea8_original.jpg)

Cóż za ironia, a jakże prawdziwa... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

No ale aby w naszym zawodzie zdobyć minimum doświadczenia pozwalającego podjąć pracę wystarczy napisać jakiegoś cmsa, nauczyć się fw, zrobić 2-3 stronki o dupie maryni itd.
Więc bez przesady, programiści oraz graficy mają łatwiej w poszukiwaniu pierwszej pracy.
+Quote Post
everth

-----

A czasem wystarczy nie mieć skrupułów i wiedzę na pewne tematy i w zasadzie nawet wymagania Spawnnma (cholera, jak się to odmienia?) stają się opcjonalne (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
CuteOne

-----

Jesteś w technikum, więc pewnie masz sporo wolnego czasu po szkole? Poszukaj ofert "agencji interaktywnych", takie z reguły przyjmują każdego kto zgodzi się podjąć współpracę za ich stawkę. Oszlifujesz umiejętności, uzupełnisz portfolio a po zakończeniu technikum, będziesz mógł szukać czegoś lepszego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Niestety jest też zła strona takiej współpracy - większość czasu będziesz robił skórki na joomle lub pluginy pod wordpressa, które niekoniecznie uczą "programować"
+Quote Post
pyro

-----

Cytat(everth @ 23.11.2012, 08:58:51 ) *
A czasem wystarczy nie mieć skrupułów i wiedzę na pewne tematy i w zasadzie nawet wymagania Spawnnma (cholera, jak się to odmienia?) stają się opcjonalne (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Ja dotychczas robiłem zlecenia jako freelancer, ale chciałbym podjąć pracę stałą (dotychczas studiowałem informatykę dziennie na uczelni państwowej, ale według mnie to strata czasu i chciałbym to robić zaocznie). Jak właściwie pracodawcy sprawdzają, czy chcą aplikanta? Każdego na okres próbny raczej nie, bo kto ma tyle czasu. Poza patrzeniem w portfolio i próbkami kodu dają jakieś zadanie testowe czy coś w tym stylu? Stworzyłem (bądź współpracowałem przy tworzeniu) paru średnich / większych serwisów, ale dużo mojej pracy to strony-wizytówki, prace dla tych jakże pracowitych studentów (było ich sporo), ale takie coś to raczej wstyd pokazać (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) . Tak naprawdę większość mojej wiedzy nie została wykorzystana, tylko jak mam to udowodnić pracodawcy? Na słowo chyba mi nie uwierzy? (IMG:style_emoticons/default/skull.gif)
+Quote Post
everth

-----

Kłam z głową. Pracodawca nie sprawdzi nad którymi częściami kodu pracowałeś (albo twój wkład ograniczył się do jednego ifa) ale ty prawdopodobnie widziałeś cały projekt. Wymyśl do nich parę solidnych historii i staraj się wypaść przekonywująco (nie kłam w tematach w których nic nie wiesz). Taka gra byłaby ryzykowna gdyby twoje nazwisko było już znane - ale ty dopiero zaczynasz.
+Quote Post
pyro

-----

Cytat(everth @ 23.11.2012, 13:56:09 ) *
Kłam z głową. Pracodawca nie sprawdzi nad którymi częściami kodu pracowałeś (albo twój wkład ograniczył się do jednego ifa) ale ty prawdopodobnie widziałeś cały projekt. Wymyśl do nich parę solidnych historii i staraj się wypaść przekonywująco (nie kłam w tematach w których nic nie wiesz). Taka gra byłaby ryzykowna gdyby twoje nazwisko było już znane - ale ty dopiero zaczynasz.

Nie lubię kłamać i nie będę. Zresztą nie chcę być cwaniakiem. Zresztą kiedyś nawet przez przypadek i tak kłamstwo wyjdzie na jaw. Jakbym nabajerował na rozmowie kwalifikacyjnej, a potem pracodawca by zadzwonił/napisał maila do tego X i się dowiedział, że naopowiadałem nieprawdziwych historyjek, to jakby to wyglądało? Zresztą często firmy mają ze sobą powiązania i jakbym został spalony w jednej to prawdopodobnie i w kilku innych. Nie tędy droga. Chyba istnieje jakaś inna metoda?
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 19:38