![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2011 Skąd: R do M / Sanniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z konfiguracją samby na rhel 5, problem chodzi bardziej z uprawnieniami, loguje się jako root przez przeglodarkę dałem maskę 0777, mogę mogę utworzyć plik, ale nie mogę zmienić nazwy, ani zapisać zmian w pliku, dodam ze robiłęm na katalog dostepowym widocznym i moge wejść "chmod -R 777 /kataog/" który prawidłowo powinien niec całe uprawnienia, istotną sprawą moze być ze z rodzimego serwera skopiowałem katalog gdzie wszysko działa jak należy, a tu działą ale nie mogę modyfikować ani zmieniać nazwy plików, co dziwne moge usunąć plik bez problemu ale jak wyjde i wejde do tego katalogu znowu się pokazuje. coś jakieś grand lub cuś.. pozdrawiam Łukasz |
|
|
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Przeczytaj :
http://www.linuxtopia.org/online_books/int..._file_mask.html W skrócie : maska określa jaką wartość odejmujesz od nadawanych domyślnie uprawnień. Maska 777 to uprawnienia 000 nadawane tworzonemu plikowi. Maska np. 002 to uprawnienia 775 dla plików. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nieodpowiedni dział. Przenoszę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2011 Skąd: R do M / Sanniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oki już blizej
użytkownik ma prawo już do utworzenia w folderze ma pełne 0777 maska 0000 ale nadal jak chce zmienic nazwy ani nic zapisać Ten post edytował eviance 12.11.2012, 13:20:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:39 |