![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 110 Dołączył: 18.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem przed rozpoczęciem pisania sklepu internetowego i mam na razie czysto teoretyczny problemu jak rozwiązać sprawę płatności za towary. Sprawa wygląda tak: 1. Użytkownik A kupuję towar powiedzmy za 20zł od innego użytkownika B. 2. Użytkownik A wpłaca pieniądze na konto sklepu. 3. Sklep pobiera jakąś marże np 3zł i zapisuję w bazie że użytkownik B ma otrzymać 17zł. 4. Płatności rozliczane są raz na trzy miesiące. Czy istnieje możliwość aby skrypt php łączył się z bankiem przez jakieś API i co trzy miesiące automatycznie generował przelewy? Chodzi o jak największe zautomatyzowanie tego procesu. Płatności internetowe będzie odsługiwał Dotpay. Pozdrawiam Arcio |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro przelewy ma realizować dotpay to jakie jest twoje pytanie? (przemyśl zanim odpowiesz)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli istnieje jakiekolwiek api to raczej możesz to tylko załatwić poprzez rozmowę z bankiem osobiście i na pewno nie udostępniają tego dla zwykłych ludzi, zbyt duże ryzyko moim zdaniem ... z drugiej strony nie wiem czy ktoś kiedyś próbował bawić się kontem za pomocą cURL ? wtedy zostaje tylko opcja potwierdzenia przelewu, ale to też da się obejść zamiast potwierdzenia sms skorzystać z karty kodów i wpisać wszystkie do tablicy, wówczas skrypt mógłby wysyłać prawidłowy kod potwierdzający ale to tylko takie tam gdybanie
![]() -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 110 Dołączył: 18.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Viking
To jest mój pierwszy projekt z płatnościami na większą skalę niż płatności sms więc dla tego pytam na forum ![]() @D3ut3r Curl to chyba troszkę przesada ![]() Czyli zakładając, że pieniądze znajdują się na kocie w system Dotpay mogę wysłać im informację, że mają przelać na takie numer konta daną kwotę? Mnie zadowalały nawet opcja wysłanie danych do banku, ręcznego zalogowania się i aby przelew byłby już wypełniony ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:24 |