![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 3 Dołączył: 4.08.2006 Skąd: GDA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześc,
Temat wałkowany miliard razy ALE przeszukałem internet i forum ale nigdzie nie ma jednoznacznej odpowiedzi do tego problemu! Do rzeczy. Wiadomo ,że z polskimi znakami jest problem ,że każda przeglądarka różnie je sobie wyświetli w adresie i tak: Mam przykładowy kod formularza: Ktoś wpisuje polskie znaki i klika szukaj, wszystko leci do skryptu ale gdzie w tym przypadku wkleić funkcję urlencode(); (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Przecież jak wkleje ją do skryptu odbierającego to nie będzie to miał racji bytu, prawda ? Bo przecież już nastąpi przesłanie GET ze znakami. Czy macie jakieś gotowe rozwiązania tego problemu ? :-o Chociaż proszę o pomoc teoretyczą czyli co kiedy zrobić ma skrypt aby działało to jak trzeba. |
|
|
![]() |
-GoĹÄ- |
![]()
|
Goście ![]() |
jakiego uzywasz kodowania? Utf-8?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A czemu ty w ogóle chcesz stosować: urlencode?
Formularz wysyła dane a nie Ty. Ty już nic nie musisz robić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 3 Dołączył: 4.08.2006 Skąd: GDA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli podsumowując wysyłam zwykłym formularzem GET do skryptu polskie litery i w żadnej przeglądarce nic się nie wyłoży po drodze dzięki linkom ?
Ten post edytował oomaster 30.10.2012, 20:25:34 |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
inaczej bym to ubral w slowa ale tak smialo mozesz z tym poleciec.
|
|
|
![]()
|
|
chciałem obejść troche problem aby odrazu tworzyły się zakodowane linki. Tak więc:
Kod $f = $_GET["fraza"]; $sde = urldecode($f); <form method="post" action="s.php"> <input type="hidden" name="link" value="<? echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>"> <input type="text" name="fraza" value="<? echo $sde; ?>" class="text-input-small" /> <input type="submit" name="submit" class="button-small" value="Szukaj" /> s.php Nie wiem dlaczego ale sprawdzałem wiele razy dlaczego zamiast linku: user.php?fraza=ol+%C5%BB%C4%85%C5%9B%C4%87%C4%99%C4%85 pojawia się: user.php?fraza=ol+Żąśćęą (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) $sde = urldecode($f);
Po co te dekode? Masz używać tylko urlencode. Decode niepotrzebne. Dziwnie to brzmi ale tak jest. 2) <input type="hidden" name="link" value="<? echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>"> A po co ty ten adres jeszcze tu pchasz? 3) $link = stripslashes(trim($_POST["link"])); $fraza = stripslashes(trim($_POST["fraza"])); Skoro jednak forma wysyłasz postem, to już zlituj się i nie używaj urlencode. Tłumaczyłem ci tyle razy na PW: urlencode masz używać gdy tworzysz link. Jak forma wysyłasz postem to nic masz już nie robić. 4) header("Location: ".$link."?fraza=".$frazade); To po to ślesz forma postem by za chwilę i tak z tego zrobić normalne przekierowanie getem? Gdzie tu sens? |
|
|
![]()
|
|
Wszystko rozchodzi się o Paginację.
Najpierw postem wysyłam do skrypt aby potem mieć linka zakodowanego do stronnicowania wyników bo przecież jak robię: t.php?s=coś tam są to Firefox tak wyświetla a IE sobie robi krzaki jakieś typu t.php?s=co%e4%tam%ream%re Więc muszę tak robić aby poprawnie robić stronnicowanie bo innej opcji nie widzę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 14:54 |