![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 7.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Opracowuję skrypt w php który posiada 2 panele (powiedzmy panel "A" i panel "B") Do każdego z nich jest oddzielna rejestracja (PHP). Wszystko opiera się na Bazie danych, Sesjach oraz PHP. Potrzebuję teraz, abym mógł żeby użytkownik "Jan" (tabela uzytkownicy) miał dostęp do danych z rekordu "Janek" (tabela dane) itp. Do wybierania kto z kim ma być połączony będzie służyła lista obu tych tabel (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, więc pokażę na przykładzie: 1) Użytkownik: Jan Pokaż dane -> (Tutaj pokazują się dane przypisane do tego użytkownika, a mianowicie dane z rekordu Janek) 2) Użytkownik Kasia Pokaż dane -> (Tutaj pokazują się dane przypisane do tego użytkownika, a mianowicie dane z rekordu Kaśka) Jakieś propozycje? PS. Wiem że można by to zrobić w jednym rekordzie, ale bardziej potrzebny jest mi taki układ... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca wiem o co Ci chodzi. W jaki sposób następuje przypisanie? Automatycznie czy ręcznie? W jaki sposób obie te tabele są od siebie zależne? Czy ma to działać w obie strony?
Jedyne co przychodzi mi do głowy to jest to standardowe rozwiązanie: tabela uzytkownicy: id | imie | jeszcze_inna_kolumna | itd tabela dane: id | id_uzytkownika | costam | costam_innego No i teraz zapytanie:
Gdzie zmienna $id to id wybranego użytkownika z tabeli uzytkownicy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 13:57 |