![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Większość jest przyzwyczajona do zapisywania kodu w takiej postaci:
Ostatnio jednak trafiłem na taki zapis.
Czy ten drugi zapis jest tak samo poprawny jak pierwszy? I czy przypadkiem drugi zapis nie jest wygodniejszy i łatwiejszy w szukaniu interesujących nasz rzeczy ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Trzeba wpisywać więcej znaków
2. Zamiast ctrl+f... p span .cos muszę wpisywać p{ span{ .cos albo i jeszcze bardziej skomplikowane formuły 3. Zazwyczaj unikam pisania .cos .cos { tylko robię .coskonkretnego { bo po co mnożyć sobie niepotrzebnie klasy. Według mnie jest gorszy, ale to tylko moja opinia i nie miałem okazji pisać tak jak w 2. sposobie, może kiedyś zmienię zdanie, póki co przyzwyczajenie i szybka analiza przemawiają za 1. sposobem. Ten post edytował Damonsson 27.10.2012, 23:03:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 60 Dołączył: 5.10.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://sass-lang.com/
http://lesscss.org/ Drugi sposób jest możliwy za pomocą narzędzi jak sass, czy też less. W efekcie końcowym css w obu przypadkach będzie praktycznie wyglądał tak samo, ponieważ i sass i less generuja z plikow w formacie (2) pliki w formacie (1). Innymi słowy styl (2) nie jest poprawnym stylem css'a i nie zadziała od tak. Który sposób lepszy? Kwestia gustu, mi osobiście taki (2) styl pisania bardzo odpowiada z uwagi na pogrupowane zasady i łatwość szukania / dokonywania zmian, faktem jest ze nie wystarczy zrobic ctrl+f i wkleić to co mamy w firebugu, ale skoro mamy ładnie pogrupowane zasady to i tak nie widzę dużego problemy, a jeżeli już uzywamy sass'a czy też less'a to nie robimy tego wyłącznie dla takiego stylu pisania, ale też innych rzeczy, które udostępniają jak np. mixins. Używałem juz natywnego css'a, less'a i sass'a w połączeniu z frameworkami i najbardziej podpadł mi do gustu sass z compass'em. Ten post edytował Necsord 27.10.2012, 23:29:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm .. bardzo zainteresował mnie ten sass.
Mam jedno pytanie. Czy istnieje możliwość że któraś przeglądarka będzie go źle interpretowała? Czy może mam pewność że sass w 100% jest tak samo "niezawodny" jak css ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 60 Dołączył: 5.10.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już napisałem wyżej, efekt końcowy jest taki sam. Innymi słowy piszesz w plikach .sass / .scss w stylu (2), a następnie kompilujesz do formatu (1) i plików .css, które to już używasz w html'u. Dla lepszego zobrazowania możesz to porównać do pisania w php by otrzymac html, który to wyświetlasz użytkownikowi.
Czyli jeżeli coś nie działa w jakiejś przeglądarce to jest jedynie wina twojego finałowego css's. http://sass-lang.com/tutorial.html Ten post edytował Necsord 28.10.2012, 11:18:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.09.2025 - 02:53 |