![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 25.01.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam oto taki skrypt:
Jeżeli ktoś potrafi mi odpowiedzieć, to jak go przerobić by sortowało mi zdjęcia wedle nazwy oraz dzieliło na strony typu jeżeli więcej niż 20 zdjęć podziel na strony. Jeżeli uznacie to za nie taktowną prośbę to proszę chociaż o nakierowanie.. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzuć nazwy wszystkich zdjęć w tablicę, skorzystaj z asort, po czym zwyczajnie wyświetl.
By podzielić na strony sprawdź ile jest elementów w tablicy, jeśli więcej niż 20 to dzielisz liczbę przez 20 i zaokrąglasz do góry. Wyświetlasz ilość stron, na pierwszej stronie pierwszym elementem jest 0 index w tablicy, a ostatnim 19, także na drugiej stronie zaczynasz od 20 jedziesz do 39, na trzeciej od 40 do 59 itd... Id początkowe na każdej stronie (pierwszy element - zdjęcie) możesz uzyskać poprzez przekazany [numer strony w _GET * limit] + 1, proste ![]() Pozdrawiam. Ten post edytował modern-web 22.10.2012, 22:59:00 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 25.01.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdjęć jest około 100 i mają różne dziwne nazwy.
Nie zrozumiałem ani słowa. Ale poczytam i się pomęczę. Dziękuję za pomoc! Ten post edytował Stanleyek 22.10.2012, 22:59:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzielenie na strony na podobnej zasadzie opisałem na innym przykładzie jakąś godzinę temu (nie wiem, czas szybko mi jakoś leci). Jakbyś nie zrozumiał tego powyżej przeczytaj również ten wątek: Temat: Porcjowanie wynikow i baza danych - powinno pomóc
![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Z tego co zauważyłem grzebiąc w czeluściach tajemniczego FTP'a. Strona nie jest w żaden sposób połączona z Bazą danych, na pewno zauważyłeś, że strona pobiera zdjęcia z katalogu a nie z bazy danych. Stąd moje zagwostki..
Witam udało mi się ogarnąć w necie sortowanie, wygląda to w ten sposób jak dołączyć by do tablicy brało .jpg oraz .JPG ![]() Tak wygląda kod:
|
|
|
![]()
|
|
or z wielkich liter (OR) albo ||
gdzie masz posortowaną tablicę? -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainteresuj się funkcją http://php.net/manual/en/function.strtolower.php i podobnymi.
Zapewne ".Jpg" czy ".jpG" też byś chciał, by się łapało, prawda? Ten post edytował abort 23.10.2012, 17:59:34 |
|
|
![]()
|
|
Sorry przedstawiłem poprzednią wersje skryptu bez sortowania...
Dziękuję wszystkim za pomoc. Odpowiedź udało mi się znaleźć oto i ona: Teraz została tylko kwestia paginacji.. Ten post edytował Stanleyek 23.10.2012, 18:38:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:04 |