![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Załóżmy, że mamy tabelkę. Ma ona powiedzmy kolumny k1, k2,k3,k4 i ileś tam wierszy.
Chciałbym teraz wyróżnić powiedzmy całą kolumnę k2. Może to być wyróżnienie powiedzmy przez obramowanie wszystkich wierszy w tej kolumnie. Sprawa byłaby prosta, gdyby każdy wiersz posiadał po kolumnie k1,k2,k3,k4. Niestety sprawa się komplikuje, gdyż jeden wiersz może mieć połączone kolumny k1,k2,k3 inny może mieć połączone k1,k2,k3,k4 a inny k2,k3 itd.... Idzie to jakoś rozwiązać bez dzikich zabaw w pozycjonowania absolutne? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy co chcesz zrobić w przypadku takich scalonych komórek. Jeśli ostylować tylko część odpowiadającą komórkom powyżej/poniżej, to tak na prawdę będziesz próbował stylować część elementu, co oczywiście jest niemożliwe. Bez dodatkowego elementu (np. dodawanego w środku komórki) wypozycjonowanego absolutnie (żeby nie rozpychał Ci contentu z komórki) się nie obejdzie. Ale ja raczej nie nazwałbym tego dzikimi zabawami, kilka linijek JS (nadawanie elementowi rozmiarów) + troszkę CSS rozwiąże sprawę.
Ten post edytował sowiq 1.10.2012, 16:21:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No tak myślałem, że się nie da bez "dzikich" (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Nie mniej jednak problem nieaktualny, bo zauważyłem, że tabelkę buduję nie do końca tak jak podałem, co w znaczny sposób ułatwiło mi zadanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:04 |