Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php]Skrypt dodający zdjęcia do galerii nie podaje polskich znaków - krzaki zamiast nich.
razorskate

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Mam pewien problem, a rozwiązania w internecie nie mogę znaleźć, sam z tym walczę już jakiś czas. Na potrzeby mojego byłego gimnazjum napisałem programik, który ma za zadanie tworzyć galerie na bazie skryptu Lightbox. (Użytkownik podaje dane - tytuł galerii, opis, wybiera zdjęcia, a skrypt tworzy miniatury, tworzy nową stronę z galerią, po czym dodaje tę galerię na stronę z wyborem różnych galerii. Ciężko to tak opisać, mam nadzieję, że rozumiecie mnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) )

Wszystko niby działa, tworzy miniatury, dodaje wszystko jak należy, natomiast pojawia się problem - na stronie gdzie wybiera się interesującą galerię do wyboru zamiast polskich znaków pojawiają się krzaki. Załączam tu pliki skryptu, może to objaśni sprawę:

formularz:

CODE
  1. <?php
  2. echo '<div style="border:white 1px solid; margin-top:10px; margin-left:50px; float:center; text-align:center; width:600px;"><br /><form enctype="multipart/form-data" method="post" action="a.php">
  3.  
  4. Wprowadź hasło: <input type="password" name="haslo" value="Hasło" ><hr />
  5. Wprowadź nazwę galerii: <sup>1) </sup> <input type="text" name="nazwa_galerii" ><hr />
  6. Wprowadź nazwę katalogu: <sup>2) </sup> <input type="text" name="katalog" ><hr />
  7. Wprowadź opis galerii: <sup>3) </sup> <input type="text" name="opis_galerii" ><br /><hr />
  8.  
  9. <center>Wybierz zdjęcia do galerii: <sup>4)</sup></center><br />
  10.  
  11. <input type="file" size="96" name="1" value=""><br />
  12.  
  13. ...
  14.  
  15. <input type="file" size="96" name="30" value=""><br />
  16.  
  17.  
  18. <br />
  19. <input type="submit" name="Wyślij" value="Stwórz galerię"></form>
  20. <hr />
  21. <center><strong>Wyjaśnienia</strong></center>
  22. <sup>1) </sup>Nazwa galerii wyświetla się pod miniaturą w menu wyboru galerii, podajemy nazwę dla całej galerii, co ważne, można używać polskich znaków.<hr />
  23. <sup>2) </sup>Za nazwę katalogu podajemy nazwę galerii, bez używania polskich znaków, spacji itp. <hr />
  24. <sup>3) </sup>Opis galerii wyświetla się pod każdym powiększonym zdjęciem, oraz po najechaniu myszką na każdą miniaturkę zdjęcia w galerii. <hr />
  25. <sup>4) </sup>Zdjęcia wysyłane do galerii <strong>MUSZĄ</strong> być zapisane w formacie .jpg . Zalecana rozdzielczość - dłuższy bok na max. 1024px. Do zmiany wielkości zdjęcia polecam darmowy program Irfan View, i jego funkcję "Konwersja Wsadowa"<br />
  26.  
  27. </div>
  28. ';
  29. ?>

kod tworzący galerię:

Kod tworzący galerię - musiałem tak wkleić, bo post był za długi (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

Sam wybór spośród dostępnych galerii (tam gdzie się sypią polskie znaki) działa tak, że jest strona index.php, do której poprzez funkcję include jest ładowany plik wybor_template.inc, do którego dodawane są linki wraz z miniaturami do nowo utworzonych galerii. Błąd można zobaczyć na stronie Index galerii. Wszystkie pliki są zapisane z kodowaniem UTF-8, plik wybor_template.inc również, mimo to są w nim krzaki...

Jeśli nie znajdę rozwiązania dodam na końcu parę linijek, które załadują plik wybor_template.inc, i zamienią po kolei każdy krzak na polską literę, ale to trochę mija się z celem, wolałbym rozwiązać problem u źródła... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Bardzo proszę o pomoc, i proszę o wyrozumiałość, bo jestem początkujący w tematyce PHP (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie patrzcie na to, że hasło jest w pliku, potrzebowałem tego "na wczoraj" i na szybko tak zrobiłem, a strona prawie nie odwiedzana, na dniach to zmienię (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
b4rt3kk

-----

A ustawienie kodowania w HEAD?
+Quote Post
Szymciosek

-----

Do tego kodowanie pliku.
+Quote Post
razorskate

-----

W HEAD tego pliku jest ustawione utf-8, kodowanie plików również utf-8 (kodowanie plików zmieniałem w programie keD). Jeśli ściągnę pliki na komputer, napiszę słowa z krzakami ponownie, zapiszę i wyślę to wyświetlają się normalnie, jeśli doad się później galerię i plik wybor_template przejdzie przez skrypt, krzaki znów się pojawiają :/

Chyba naprawdę zrobię jak mówiłem, nieelegancko, ale zadziała...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 10:00