![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym stworzyć małego CMSa lecz nie mogę wykombinować jak zrobić menu. Moja wizja prezentuje się następująco: Tworzę sobie tabele w bazie danych o nazwie np. strony w których umieszczam jakiś tytuł i tekst. Z tytułu tworzę link w menu który prowadzi do treści. Chciałbym aby można było instalować osobne moduły (artykuły, galeria itd...) tylko nie wiem jak np. stworzyć menu które będzie wyświetlało: Strona głowna (czyli ta zwykła strona) Artykuły (czyli już jakiś moduł) Strona 2 (znowu zwykła strona) strona3 (następna zwykła strona) Galeria (kolejny moduł) Jak do tego zaprojektować baze? Możecie mnie jakoś naprowadzić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 9 Dołączył: 23.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję utworzyć tablice konfiguracyjną lub tabelkę w bazie gdzie będziesz przechowywał nazwy modułów + adres do nich. Ja bym to zrobił tak (pewnie jest lepsze rozwiązanie ale w tym momencie nic lepszego nie przychodzi mi do głowy)
Tworzysz sobie tabelke w bazie o nazwie menu: id | id_element_menu | typ (0 - podstrona, 1- moduł) | pozycja_w_menu Podczas generowania menu pobierasz kolejne elementy wg. pozycji oraz sprawdzasz czy dany element jest podstrona czy modułem (pole typ) pobierasz adres z tabelki/tablicy modułów lub generujesz adres na podstawie tytułu podstrony. Mam nadzieje że chodź trochę Cie naprowadziłem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował bobo168 13.09.2012, 22:37:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja polecam od razu stworzenie podstron jako modułu. Odpada wtedy sprawdzanie czy link jest z modułu czy ze strony.
W bazie wtedy zamiast (tak jak napisał bobo168) typ będzie w najprostszej wersji id_submodulu, które będzie odpowiadało za id strony, galerii czy jakiegoś artykułu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh, rozważałem właśnie te dwie możliwości ale nie potrafiłem się zdecydować i w sumie nie do końca wiem jak to zaprogramować ale to już inna bajka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Dzięki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 13:51 |