![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z funkcją session_regenerate_id(true). gdy niej korzystam system odrazu gubi "wylogowuje". Moje pytanie jest nastepujące do czego sluzy kod
? widziałem w internecie taki kod ale nie wiem jak on działa. bo po co generować nowe id jesli sesji nie ma ? i zamiast "inicjuj" wpisuje np "user_id" tak ? oraz jak regenerować ID sesji co np 3 minuty a nie za każdym wywołaniem strony ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2009 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował kajtek2008 9.09.2012, 15:10:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
session_start = tworzenie sesji
session_regenerate_id 'przeniesie' dane sesji o ID x do nowej sesji o id Y Robi się to po to, żeby zapobieć atakom kradzieży sesji np poprzez masowe sprawdzanie identyfikatorów. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem do czego sluzy session_regenerate_id(); tylko jak tego używam to mnie wylogowuje.tzn id sesji sie zmienia ale dane uciekają
i jak zmienić szyfrowanie ID sesji ? bo domyslnie jest md5? chciałbym np na sha256 lub 512 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 15 Dołączył: 12.08.2012 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ale dlaczego gdy zmieniam ID sesji to gubi dane ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W nawiasie dałeś parametr "true" -> kasujesz stary plik sesji i tworzysz nowy, w ten sposób nie zaśmiecasz serwera starymi sesjami, które dopiero po X czasie są automatycznie usuwane.
Wystarczy, że zrobisz session_regenerate_id() a powinno zadziałać ![]() Kolejność wykonywania tych operacji jest pod znakiem zapytania, czasem zdarza się że stary plik sesji zostanie usunięty zanim utworzy się nowy - dlatego Cię wylogowuje, bo to tak jakbyś użył session_destroy() Pozdrawiam! Ten post edytował modern-web 13.09.2012, 13:54:57 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:23 |