![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Powoli przerzucam się z programowania strukturalnego na obiektowe, więc napisałem skrypt.
Dobrze napisałem ? Co zmienić/poprawić ?
Ten post edytował Dominator 8.09.2012, 22:32:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomijając wątpliwą logikę tego skryptu, sama struktura obiektowa jest w miarę poprawna poza jednym szczegółem. Mianowicie, deklarujesz w klasie pole (zmienne) $_login i $_password, a wewnątrz metody login() przypisujesz wartości do pól $login i $password. Błędu PHP nie wyrzuci, bo nie wymaga deklaracji pól, ale "niesmak pozostaje" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Pomysł ze zwracaniem łańcucha znaków w metodzie login() jest dosyć słaby, ale domyślam się, że dopiero zacząłeś przygodę z obiektowością i - sądząc po jakości kodu - z samym PHP, więc zapewne sam do tego dojdziesz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można byłoby trochę krócej, a po drugie nie przekazuje się takich danych jak login/password w $_GET, jak już to $_POST, ale do tego sam dojdziesz jak poczytasz, dalej... nie wyświetla się informacji o tym, że sam login jest zły, albo jeśli login podam dobry, to dostaję informację o tym, że hasło złe...
coś w ten deseń jak już:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ujdzie + to co napisali wyżej, dodam od siebie żebyś zamienił w edytorze tabulacje na spacje, oraz poczytał o PSR-0/1/2 i się tych zasad trzymał.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 2 Dołączył: 26.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się, że będzie Ci tak wygodniej (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował rivos 9.09.2012, 09:39:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki jest sens powiadamiania użytkownika, że tylko hasło jest złe ?
Będzie w bazie użytkownik XXX, ja się o tym dowiem, bo podając dobry login, a złe hasło dostanę taką informację i później tylko zgadywać hasło... |
|
|
-mas- |
![]()
|
Goście ![]() |
no i przydaloby sie zmienne $_login i $_password ustawic jako private. Nie wiem co to jest $this->login skoro w klasie masz zadeklarowane zmienne $_login i $_password
podając w konstruktorze zmienna $_login musisz ja przypisac do zmiennej w klasie w twoim przypadku o takiej samej nazwie $this->_login=$_login; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 14:19 |