![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z formularzem: Jeśli w formularzu pojawi sięwięcej niż jedno słowo (+this.textfield.) to dostaje taki link: /strona-słowo słowo a powinno być np: /strona-słowo+słowo Jak zamienić spacje (między wyrazami) np na '-' lub '+' , tak , aby link był poprawny, np na '-' lub '+' ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Użyj escape().
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Zobacz:
Kod <form onsubmit="window.location='/strona-'+escape(this.textfield.value);return false;"> Btw. w jakiej przeglądarce testujesz? Bo ff escapuje z automatu. |
|
|
![]()
|
|
Testuje w FF
Czyli niby w FF, nie musze tego używać ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Dane musisz zawsze odpowiednio przefiltrować przed wrzuceniem nich do adresu URL.
2. Nie powinieneś korzystać z escape(). Użyj encodeURIComponent(). http://xkr.us/articles/javascript/encode-compare/ Ten post edytował Crozin 2.09.2012, 19:49:33 |
|
|
![]()
|
|
Zobacz: Kod <form onsubmit="window.location='/strona-'+escape(this.textfield.value);return false;"> Nie działa mi to: <form onsubmit="window.location='/szukaj-'+escape(this.textfield1.value)+'-1';return false;"> dostaje wciąż linki ze spacjami :/ Poza tym chodzi mi nie tylko o spacje. Chciałbym zmodyfikować to co jest wpisane w formularz, np zamienić wielkośc liter, usunąć niedozwolone znaki, ogonki i ogólnie za pomocą php przerobić wartość z formularza i wysłać go z przerobioną wartością. Jak w takim razie, przypisać do zmiennej wartosć this.textfield1.value i po przerobieniu wysłać formularz ze zmodyfikowanym wpisem ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:26 |