![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Z pewnego kursu z internetu stworzyłem sobie framework mvc. Chciałbym go podpiąć pod CMS. Chciałbym aby menu tego CMS wypełniało się automatycznie z bazy danych ( menu rozwijane ). W kursie menu było statycznie wpisywanie i do każdego elementu menu tworzony był widok i kontroler. Jak zrobić aby ten widok i kontroler tworzył się automatycznie dla pobranych elementów z tablicy. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Z pewnego kursu z internetu stworzyłem sobie framework mvc. Chciałbym go podpiąć pod CMS. Chciałbym aby menu tego CMS wypełniało się automatycznie z bazy danych ( menu rozwijane ). W kursie menu było statycznie wpisywanie i do każdego elementu menu tworzony był widok i kontroler. Jak zrobić aby ten widok i kontroler tworzył się automatycznie dla pobranych elementów z tablicy. Pozdrawiam nie tędy droga, musisz stworzyć jeden (lub więcej, zależy od złożoności planowanego CMS'a) kontroler który to będzie obsługiwał, zamiast dla każdego nowego menu tworzyć dynamicznie kontroler i widok (najgorsze z możliwych rozwiązań) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a znasz jakiś tutorial na ten temat, bo ja jestem zupełnie nowy w tym
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Xfighter, najlepiej przeczytaj jeszcze trochę teorii na temat MVC. Bo zasadniczo ten wzorzec ma wspomóc tworzenie kodu poprzez pewnego rodzaju systematyzację, a Ty (przynajmniej mam takie wrażenie) wciskasz go trochę na siłę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Łatwiej byłoby najpierw przemyśleć ogólną strukturę - sposób ładowania modułów/funkcjonalności czy szatkowania adresu, niż potem próbować jakoś to łączyć.
W Twoim przypadku widok (zajmujący się prezentacją) powinien wywołać model (zajmujący się logiką aplikacji), aby ten pobrał stosowne dane menu z bazy, a później je zaprezentował. Jednak całość powinna być jeszcze opakowana w rozsądną strukturę "analizująco - wywołującą" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:59 |