![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszym moim problemem jest to, w jaki sposób monitorować aktywność użytkownika w bazie mysql. Chodzi mi o takie zdarzenia jak daty logowania, wykonywania czynnosci w serwisie itp. Jak mam zrobić tabele w bazie żeby to było najlepiej? Użytkownik mógłby przegladac swoja historię, więc musi być jakoś poukładane. Jedna tabela z wszystkimi zdarzeniami odpada bo za długo by w przyszłości szukało zdarzeń, wiele tabel z jedną dla każdego użytkownika też za bardzo by nie pasowała :/
Drugi problem to zarazem prośba, nie wiem jak zrobić aby na stronie wyświetało się tyle wpisów z bazy (jeden rekord, jeden wpis z data dodania, id i trescia) ile jest rekordów w bazie. Prosiłbym o jakiś przykład tego Dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Po co aż taka historia jest potrzebna? No ale jeśli już jest, to może warto ją ograniczyć do np tygodnia czy miesiąca wstecz. Zależy jeszcze ile masz użytkowników. Pamiętaj, że nie ma nieskończonej liczby zasobów połączeń, więc przy większej ilości może to wszystko działać wolno. Ale do rzeczy, zrób jedną tabelę z indeksami. Po to są bazy danych, aby trzymać dane, wiec kilkanaście tysięcy wierszy to nie problem.
2. Nie rozumiem o co chodzi? Chodzi o pobranie wszystkich danych z bazy i wyświetlenie ich? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Po co aż taka historia jest potrzebna? No ale jeśli już jest, to może warto ją ograniczyć do np tygodnia czy miesiąca wstecz. Zależy jeszcze ile masz użytkowników. Pamiętaj, że nie ma nieskończonej liczby zasobów połączeń, więc przy większej ilości może to wszystko działać wolno. Ale do rzeczy, zrób jedną tabelę z indeksami. Po to są bazy danych, aby trzymać dane, wiec kilkanaście tysięcy wierszy to nie problem. 2. Nie rozumiem o co chodzi? Chodzi o pobranie wszystkich danych z bazy i wyświetlenie ich? Co do drugiego, to tak o to mi chodzi, tylko że w każdym wyświetlonym wpisie będzie POST ktory bedzie przekazywal id i kwote wpisana przez uzytkownika |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
...mysql_query("
... Tylko filtruj wszystkie dane z inputów i nie tylko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Ok, żeby nie robić nowego tematu, co mam tu źle:
Że jest wyświetlany tylko jeden, pierwszy rekord? Tabela z której ma pobierać wygląda tak: http://screenshooter.net/0158681/qtatxaq A pobiera tylko pierwszy rekord :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cały czas nadpisujesz tą samą zmienną. Zrób tak:
|
|
|
![]()
|
|
(IMG:style_emoticons/default/axesmiley.png)
Ten post edytował toaspzoo 12.08.2012, 16:39:11 |
|
|
![]()
|
|
Troche przerobiony kod zamierzałem użyć do wyświetlania logów, tylko coś mi nie idzie:
Kod <?php $query = mysql_query("SELECT * FROM logi WHERE login = '$Login'"); while($rekord = mysql_fetch_array($query)) { $naz ="<div id=\"top\"> <div id=\"tabela\">$rekord[1]</div>"; echo $naz; echo '<br>'; } ?> Bez "WHERE" w zapytaniu, wszystko działa :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strzelam: $login, zamiast $Login
|
|
|
![]()
|
|
Nie, to nie to, raczej źle zbudoawane zapytanie ale w innych przykładach widziałem że ludzie również używali "Where" i to działało
Błąd jaki teraz wyskakuje: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /homez.379/timetopl/www/strona/logikonta.php on line 8 Odnosi się do linijki: Kod while($rekord = mysql_fetch_array($query)) Dałem coś takiego: Kod $logi = mysql_query("SELECT * FROM logi WHERE login= '$Login'"); I działa O.o Ten post edytował smrodek11 13.08.2012, 07:35:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 17:09 |